Hebt u grenswerkers in dienst? Let op de coronawetgeving

grensarbeiders

Hebt u medewerkers in dienst die wonen en werken in verschillende EU-landen? Vanaf 1 juni 2021 geldt de nieuwe wetgeving die impact heeft op de reisbewegingen van deze ‘grenswerkers’. In mijn blog leest u meer over de komende veranderingen en de fiscale regels rondom grensarbeiders.

Veranderingen in coronatijd

Ieder jaar komt er al veel kijken bij het werken met internationale medewerkers. En nu – in coronatijd – ligt dit nog een stuk ingewikkelder. Het is voor uw medewerkers een uitdaging om te reizen. Vaak wordt er om een negatieve coronatest gevraagd, zeker als uw medewerker met het vliegtuig komt. Afgelopen jaar bent u geconfronteerd met veel coronaregels. En nu komt er weer nieuwe wetgeving aan.

Wat verandert er?

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel voor een verplichte coronatest én quarantaine voor alle inkomende reizigers. Hieronder kunnen dus ook uw internationale medewerkers vallen. Het wetsvoorstel gaat in op 1 juni 2021. De nieuwe wet bepaalt dat reizigers die Nederland inreizen tien dagen in quarantaine moeten en een negatieve test moeten kunnen laten zien. De wet zal niet voor alle landen gaan gelden. Periodiek stelt de minister een lijst op. Momenteel staan onder andere Cyprus, Litouwen en Zweden op deze lijst (let op: deze lijst kan van tijd tot tijd wijzigen afhankelijk van de besmettingscijfers!). Deze wet kan een forse impact op uw bedrijfsvoering hebben.

Uitzondering voor grenswerkers die niet thuis kunnen werken

Op dit moment is er nog geen quarantaineplicht maar een quarantaine-advies. In het huidige advies bestaat er een uitzondering voor ‘grenswerkers’. Dit zijn mensen die werken in Nederland maar wonen in een ander EU-land en die structureel ten minste één keer per week reizen naar hun thuisland. Of andersom (dus mensen die wonen in Nederland en elders werken). Deze mensen hoeven in het huidige advies niet in quarantaine, onder de voorwaarde dat zij hun werk aantoonbaar niet thuis kunnen verrichten.

Uitvoering moet nog blijken

De overheid is van plan om grenswerkers die niet kunnen thuiswerken ook uit te zonderen van de nieuwe wettelijke plicht. Medewerkers moeten desalnietemin een quarantaineformulier invullen waarmee ze aangeven hoe ze kunnen aantonen onder de uitzondering te vallen. Wij verwachten dat het voor uw medewerkers wél verplicht wordt om bij de douane aan te kunnen tonen dat ze aan de voorwaarden voldoen. Is dit niet zo? Bijvoorbeeld omdat uw medewerker in principe zou kunnen thuiswerken? Dan moet hij in quarantaine als hij de grens oversteekt.

Thuiswerken: is uw grenswerker sociaal verzekerd?

Waren uw medewerkers in Nederland vóór de coronapandemie al verzekerd voor de werknemersverzekeringen? Dan blijven zij dat ook als ze in het buitenland thuiswerken. Als uw medewerkers in het buitenland verzekerd waren, verandert deze situatie door thuiswerken ook niet. De sociale verzekeringssituatie van uw medewerkers die vanwege de coronamaatregelen thuis moeten werken, blijft gelijk, zo is in Europees verband afgesproken.

Afspraken over belastingheffing

Ook zijn er afspraken gemaakt met Duitsland en België over de belastingheffing over het loon van medewerkers die door corona aan de andere kant van de grens werken.

Regels in het buitenland

Niet alleen de Nederlandse overheid heeft coronamaatregelen ingevoerd die voor u relevant zijn. Mogelijk geldt dit ook voor buitenlandse overheden. Ook hun maatregelen kunnen uw situatie beïnvloeden.

Veilige werkplek en huisvesting

Ongeacht of uw werknemers onder de uitzondering vallen of niet: u bent verplicht uw werknemers een veilige werkplek te bieden. Dit geldt zowel voor uw buitenlandse als Nederlandse arbeidskrachten.

Biedt u uw werknemers tijdelijk huisvesting in Nederland? Dan moet u er ook voor zorgen dat de huisvesting coronaproof is. U leest er meer over in de blog van mijn collega Rick Dijkshoorn over arbeidsmigranten in coronatijd.

Meer informatie

Kortom, laat u op tijd informeren. Want vaak kunnen en moeten internationale medewerkers ook in hun thuisland al verschillende voorbereidingen treffen. Ons advies: laat het nú al bij uw salarisadministrateur weten als u grenswerkers in dienst hebt. Neem contact op met uw adviseur of met acconavm werkgeversservice.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sander Kant Beloningsadviseur Werkgeversservice accon avm
Sander Kant (Beloningsadviseur Werkgeversservice)
Sander Kant is een ervaren adviseur op payrollgebied. Zijn expertise is het ondersteunen van internationale werkgevers, die in accon■avm een betrouwbare partner vinden. Met zijn collega’s van werkgeversservice realiseert Sander volledige ontzorging bij de salaris- én personeelsadministratie. Zodat internationals voldoen aan wet- en regelgeving én een succes maken van hun ondernemerschap in Nederland of het buitenland.


<< terug naar overzicht