Hebt u cryptovaluta? Neem ze mee in de aangifte inkomstenbelasting

bitcoin

Het is maart en dat betekent: u kunt weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Bezit u bitcoins of andere cryptovaluta? Dan wijs ik u er graag op dat u deze ook moet verwerken in de aangifte.

Doet u zelf de aangifte inkomstenbelasting?

Veel gegevens zijn vooraf ingevuld als u de aangifte inkomstenbelasting doet. Bitcoins en andere cryptovaluta staan er echter niet in. U bent verplicht om de waarde van uw cryptovaluta aan te geven in box 3 (sparen en beleggen). Zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Besteedt u de aangifte uit?

Laat u een acconavm adviseur de aangifte doen? Dan is het belangrijk dat u hem/haar inlicht over het eventuele saldo van uw cryptovaluta. Uw acconavm adviseur krijgt in de vooraf ingevulde aangifte namelijk ook geen inzicht hierin.

Box 1 of box 3

Als u heel actief handelt in cryptovaluta, dan kan de vraag opkomen of deze handel is aan te merken als resultaat uit een werkzaamheid of winst uit onderneming (box 1). Dit heeft uiteraard geheel andere fiscale gevolgen dan in het geval van een passieve belegging die u in box 3 opneemt. Het is belangrijk om u hierover goed te laten adviseren en informeren. Zo weet u zeker dat u een juiste en verdedigbare aangifte doet conform de wettelijke verplichting.

Waardepeildatum vaststellen

Gezien de vele (ook buitenlandse) platforms waar cryptovaluta worden gedolven, bewaard en opgeslagen, kan het een uitdaging zijn om de juiste waarde per waardepeildatum vast te stellen. Uiteraard is het wel belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt en dat u dit kunt onderbouwen. Ook hierbij kunnen we u ondersteunen.

Eerdere aangiften

Beschikt u al enkele jaren over cryptovaluta of handelt u daarin? En hebt u dit tot op heden niet in uw aangifte opgenomen? Ook dan is het belangrijk om in actie te komen en dit met terugwerkende kracht aan te geven. Zo voorkomt u onaangename verrassingen in de toekomst. Ik druk u op het hart om dit niet zelfstandig op te lossen, maar in overleg met een deskundige belastingadviseur .

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u ondersteuning bij uw aangifte inkomstenbelasting? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Onze adviseurs zijn thuis in uw branche. Zij brengen u én uw onderneming graag verder, met focus op de toekomst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht