Handel met afnemers in andere EU-landen

EU-landen

Handelt u als btw-ondernemer met afnemers die gevestigd zijn in andere EU-landen? Dan heeft dit gevolgen voor de btw-heffing. Wanneer u een goed levert aan een afnemer in een ander EU-land die beschikt over een btw-identificatienummer, dan is in Nederland 0% btw verschuldigd omdat er sprake is van een intracommunautaire levering. De afnemer moet de btw in zijn eigen land aangeven. Om het 0%-tarief in Nederland als leverancier te mogen toepassen gelden voorwaarden.

Aantonen 0%-tarief

Voor toepassing van het 0%-tarief in Nederland is van belang dat de leverancier in Nederland aannemelijk kan bewijzen dat zijn levering naar het andere EU-land is vervoerd. Hiervoor moet hij bewijsstukken verzamelen en in zijn administratie bewaren. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Afhaalverklaring
  • Correspondentie tussen de leverancier en zijn afnemer in het andere EU-land omtrent het transport vanuit Nederland naar het andere EU-land
  • Het btw-identificatienummer van de afnemer dient online gecheckt te worden via de Europese Commissie, belastingen en douane. U dient een afdruk in uw administratie te bewaren
  • Alle andere stukken die aantonen dat de goederen Nederland hebben verlaten

Als het vervoer van de goederen vanuit Nederland naar een ander EU-land niet aangetoond kan worden, mag u als leverancier het 0%-tarief in Nederland niet toepassen. Wanneer u dat wel doet, loopt u kans dat de Belastingdienst naheffingen gaat opleggen.

Factuur

Als de intracommunautaire levering aangetoond is, dan vermeldt u als leverancier 0% btw op de factuur die u aan de buitenlandse afnemer uitreikt. Op de factuur vermeldt u dat er sprake is van een intracommunautaire levering. Van belang is dat bij intracommunautaire leveringen ook het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur wordt vermeld. De afnemer geeft de btw vervolgens aan in zijn eigen EU-land, en vraagt de btw eventueel als voorbelasting terug.

Btw-aangifte

De btw-ondernemer die de goederen aan het andere EU-land levert, geeft de 0%-levering aan bij vraag 3b in zijn btw-aangifte in Nederland. De Belastingdiensten van de verschillende EU-landen wisselen deze gegevens uit, zodat na kan worden gegaan of de afnemer de btw inderdaad in eigen lang aangeeft.

Opgaaf Intracommunautaire prestaties (ICP)

Naast het aangeven van de intracommunautaire levering in de btw-aangifte moet de btw-ondernemer de levering aangeven in de opgaaf ICP. Het bedrag van de aangegeven intracommunautaire prestaties in de opgaaf ICP moet gelijk zijn aan het aangegeven bedrag bij vraag 3b van de btw-aangifte. Let hier goed op, want ook deze gegevens worden door de Belastingdienst vergeleken.

Conclusie

Let als ondernemer goed op wanneer u handel drijft met het buitenland. Leveringen aan ondernemers in andere EU-landen zijn onder de in dit artikel genoemde voorwaarden belast met 0% btw in Nederland. Daarbij is van belang dat de levering wel wordt aangegeven in de btw-aangifte een opgaaf ICP wordt gedaan. Een intracommunautaire levering moet door de leverancier kunnen worden aangetoond.

Bij vragen over btw en internationale handel, kunnen onze btw-specialisten u goed adviseren. Vraag ernaar bij uw accountmanager of vul onderstaand adviesformulier in. We helpen u graag verder om uw risico’s te verkleinen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht