Grenzeloos ondernemen in groen

Waar veel groenbedrijven vooral regionaal werken, slaat Bomenservice International (BSI) behoorlijk de vleugels uit. Na de management buy-in van directeur – en sindsdien ook eigenaar – Bas van der Velden koos het bedrijf een andere richting. Met succes.

Na een korte carrière binnen het bedrijf van zijn eigen familie werd Bas van der Velden directeur van het Baarnse BSI. Toen één van de twee aandeelhouders zich terugtrok, besloot hij zich in te kopen en de aandelen over te nemen. Volledig eigenaar werd hij toen ook de andere aandeelhouder terugtrad. “Van origine waren we druk met het planten en verplanten van bomen en met onderzoek naar waarom een boom op een bepaalde plek nu wel of juist niet groeit,” vertelt Van der Velden. “De laatste jaren kijken we steeds meer naar groen en de creatieve toepassing ervan. Steeds meer gebouwen hebben groene wanden. En we zijn zelf producten gaan ‘uitvinden’ en ontwikkelen. Bomen zijn nog steeds de harde kern van dit bedrijf, maar we doen meer en meer heel bijzondere projecten.”

Ontwikkeling

Zo’n project is bijvoorbeeld de Rabobrug in Utrecht, waarin BSI een 20-tal forse bomen zal planten: “Daar komt nogal wat bij kijken. Hoe blijven die bomen overeind? Hoe houd je ze gezond? Dat zijn compleet andere vraagstellingen dan voorheen. Natuurlijk zijn dit financieel interessante projecten, maar minstens zo belangrijk is de ontwikkeling van onze medewerkers. Daarnaast is dit een manier om ons te onderscheiden in de markt. Wij zijn niet het bedrijf dat 10.000 bomen snoeit langs de provinciale wegen, wel de club die een 150 jaar oude, 300.000 kilo wegende boom verplaatst. Dat doen we in Nederland, maar ook steeds vaker in Duitsland. Op dit moment zijn onze mensen zelfs aan het werk in Montenegro.”

Rendement

Internationaal zakendoen vergt lange adem, ondervond Bas van der Velden, “maar als je een goed product neerzet en levert wat je belooft, dan werkt het. Mijn ultieme doel is in een vroeg stadium aan tafel te komen zitten met vastgoedpartijen. Samen denken over hoe de inrichting van de buitenruimte waarde kan toevoegen aan de leefomgeving en het rendement van een gebouw. Kijk naar de parkeergarage waar we bomen bovenop geplant hebben. Daar sta je voor je beleving midden in een park, niet op een betonnen kolos.” BSI groeit maar is nog relatief bescheiden van omvang, vindt Van der Velden. Ruimte voor een financieel directeur of een controller is er niet: “Daarom is John Knopper van acconavm ons financiële geweten en onze ‘huisadviseur’. Ik ben van het ondernemen, niet van de cijfers. Die vertrouw ik volledig toe aan John. Prettig om iemand naast me te hebben die uitgaat van mijn belang.”

www.bsi-bomenservice.nl

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht