http://internationaal%20ondernemen%20-%20accon%20international

Grensoverschrijdend dividend uitkeren? Let op de dividendbelasting!

dividend uitkeren

Normaal gesproken houdt een Nederlandse vennootschap 15% dividendbelasting in op het dividend dat ze uitkeert. In sommige gevallen hoeft een vennootschap deze belasting niet af te dragen. Dat is als de vennootschap die het dividend ontvangt recht heeft op inhoudingsvrijstelling én er geen sprake is van misbruik. Voor Nederlandse vennootschappen met een holding in het buitenland, die dus een grensoverschrijdende structuur hebben, gelden hiervoor extra voorwaarden.

Inhoudingsvrijstelling

Wilt u als vennootschap met een grensoverschrijdende structuur een beroep doen op de inhoudingsvrijstelling, en dus geen dividendbelasting betalen? Dan moet er aan twee voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet de belastingplichtige voor de dividendbelasting (de maatschappij die de dividenduitkering ontvangt) in Nederland gevestigd zijn. Ook kan deze maatschappij in een EU-/EER-land vestigen of een land waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten. In het laatste geval moet er dan wel een bepaling over dividenden zijn opgenomen in het verdrag.

Ten tweede moet de in het buitenland gevestigde belastingplichtige op het moment van de dividenduitkering een aanzienlijk belang hebben in de vennootschap die het dividend uitkeert. Meestal betekent dit dat de belastingplichtige minimaal 5 procent van de aandelen moet bezitten.

Antimisbruiktoets

De inhoudsvrijstelling kan worden geweigerd als er sprake is van misbruik. Om dit vast te stellen, zijn er twee toetsen beschikbaar. Namelijk:

  1. De subjectieve toets: controleert of de aandelen in de Nederlandse (dividend uitkerende) vennootschap worden gehouden met als (een van de) hoofddoel(en) het ontgaan van dividendbelasting bij een ander.
  2. De objectieve toets: controleert of er sprake is van een kunstmatige constructie of transactie.

Er is sprake van misbruik als beide toetsen positief testen.

Toetsen in de praktijk

Hoe zien deze toetsen eruit in de praktijk? Stel dat u een holding heeft in België. Dan is vooral van belang om aan te kunnen tonen dat deze holding voldoende “substance” heeft. Omstandigheden dat er in uw situatie geen sprake is van misbruik zijn dan bijvoorbeeld:

  • De belastingplichtige (Belgische holding) houdt meerdere belangen aan (direct of indirect in een onderneming).
  • Daarbij is sprake van sturende invloed in (enkele) belangen.
  • Verder beschikt de belastingplichtige over een eigen kantoorruimte en heeft werknemers in dienst.
  • Daarnaast worden (door de directeur-grootaandeelhouder) significante activiteiten verricht voor de belastingplichtige. De kosten die hierbij komen kijken worden doorbelast aan de werkmaatschappij(en) in de vorm van administratie- en managementvergoedingen.

Vragen over dividendbelasting? Neem contact op

Bent u van plan om dividend uit te keren aan uw holding? Denk dan aan de dividendbelasting. Het kan vrij lastig zijn om te beoordelen of u gebruik kunt maken van de inhoudingsvrijstelling. Neemt u daarom alstublieft contact op met een specialist. Samen onderzoekt u wat mogelijk en voordelig is voor u en uw onderneming. Vraag uw contactpersoon of stuur een mail naar international@acconavm.nl. Onze collega’s van Accon International staan voor u klaar.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sander van Nieuwenhuijzen
Sander van Nieuwenhuijzen (Belastingadviseur)
Sander van Nieuwenhuijzen is belastingadviseur in de regio Zeeland. Zijn passie vindt hij in het ondersteunen van ondernemers met internationale verbindingen én ambities. Zo ondersteunt hij bijvoorbeeld ondernemers in grensoverschrijdende situaties met België. Door zijn kennis en ervaring is Sander een gedreven gesprekspartner om ondernemers in de agro- en mkb sector verder te brengen. Hebt u een vraag voor Sander van Nieuwenhuijzen? Neem dan gerust contact met hem op.


<< terug naar overzicht