Goed voorbereid de grens over

Steeds meer bedrijven, ook kleinere, zien kansen over de grens. Net zoals bedrijven van over de grens de Nederlandse markt steeds aantrekkelijker vinden. Door onder meer het internet wordt internationaal ondernemen de ‘gewoonste zaak van de wereld’. Maar dat betekent niet dat alles altijd even probleemloos verloopt. Want wat komt er allemaal kijken bij zakendoen over de grens? Met welke wet- en regelgeving krijgt u te maken? Hoe zit dat eigenlijk met de belastingen in het buitenland? Wat is de impact van de belastingverdragen die Nederland afsluit met de ons omringende landen? acconavm begeleidt klanten bij het realiseren van hun internationale ambities. Daarvoor onderhouden wij onder meer nauwe contacten met samenwerkingspartners in Duitsland (Dornbach) en België (Bofidi en SBB) en via hen met belastingadvieskantoren in Frankrijk en Luxemburg. In een aantal kleine interviews maakt u kennis met acconavm specialisten die de focus hebben op internationaal ondernemen. Hebt u vragen, dan mailt u gewoon naar international@acconavm.nl.

Onze adviseurs vertellen over hun ervaringen met internationale ondernemers.

  • Lees meer over de internationale ervaringen van Arjen Tompkins
  • Lees meer over de internationale ervaringen van Jos Rutten
  • Lees meer over de internationale ervaringen van Mike Keularts

Arjen Tompkins, Accountmanager Belastingadvies, kantoor Veenendaal

Internationaal ondernemen Arjen Tompkins

Nordrhein – Westfalen

‘In het acconavm kantoor in Veenendaal hebben we een behoorlijk grote praktijk met Duitse klanten: bedrijven die hier een vestiging, personeel of een verkoopkantoor hebben. En dat groeit. Vooral vanuit Nordrhein-Westfalen maken veel ondernemingen de sprong over de grens. Nederland loopt nogal eens voorop en we zijn daarom vaak een testmarkt voor veel Duitse bedrijven.

Belastingverdrag

Op 1 januari aanstaande gaat het nieuwe belastingverdrag tussen Duitsland en Nederland beide landen in. We schreven hier al eerder over. Het oude verdrag stamt uit 1959, dus het werd wel tijd. Aanpassing aan de tijd is positief. Er ontstaat meer duidelijkheid over hoe zaken in elkaar steken. De OESO heeft standaardmodellen voor internationale belastingverdragen ontwikkeld en het nieuwe verdrag is meer OESO-conform. Maar helemaal zonder pijn zal de invoering niet verlopen. Nederlanders die in Duitsland wonen en daar hun pensioen uit Nederland genieten, kunnen er op achteruit gaan. Het goede nieuws is dat de nodige overgangsregelingen de pijn wat verzachten. Een andere wijziging is het heffingsrecht voor directeursbeloningen. Al in 2012 is het voorlopige verdrag gesloten, maar pas recent is het door de Tweede en Eerste Kamer gekomen. Duitsers gaan niet over één nacht ijs.

Webshops

Ik heb de internationalisering de afgelopen tijd behoorlijk zien toenemen. Duitsland is vanouds een groot industrieland met veel familiebedrijven die steeds nadrukkelijker over de grens kijken. Ik zie de laatste tijd ook steeds meer webshops langskomen. Ook daarin adviseren wij, bijvoorbeeld rond accijnsheffingen die een rol kunnen spelen. Krijg je daar als bedrijf mee te maken, dan moet je een fiscaal vertegenwoordiger hebben in Nederland. Die functie vult acconavm in.

Internationale bouw

Daarnaast heb ik veel Duitse klanten in de bouw. We bouwen in Nederland op dit moment een aantal kolencentrales en het zijn vooral Duitse aannemers die dat doen. Die weten ons via de website, de Duits-Nederlandse Handelskamer en onze Duitse samenwerkingspartner Dornbach steeds beter te vinden.’

Jos Rutten, Accountmanager Belastingadvies, kantoor Maastricht-Airport

Internationaal ondernemen Jos Rutten

Samenwerkingspartners over de grens

‘Mijn klantenportefeuille bestaat voor een steeds groter deel uit mensen van Duitse komaf. De meesten daarvan komen mijn kant op via onze Duitse samenwerkingspartner Dornbach. In veel gevallen willen Duitse bedrijven een Nederlandse bv oprichten of hebben zij vragen over de omzetbelasting. Zeker als de levering of de dienstverlening incidenteel of eenmalig is, is ondersteuning nodig. En die kan in dit geval nu eenmaal het best gegeven worden door een Nederlandse adviseur. Andersom werkt het precies hetzelfde. Ik krijg regelmatig vragen over GmbH’s, Duitse mehrwertsteuer-vraagstukken en juridische aangelegenheden. Fantastisch dat wij dan in ons netwerk een Duitse specialist als Dornbach kunnen inschakelen. Ik ben zelf wel in grote lijnen op de hoogte van de Duitse wet- en regelgeving, maar die materie 100 procent beheersen zal nooit lukken. Met elke vraag die ik krijg van klanten en elk antwoord vanuit Duitsland word ik wel steeds wijzer. Een belangrijke verandering die er aan staat te komen, is het nieuwe belastingverdrag met Duitsland. Daarover organiseerden wij onlangs samen met Dornbach een goed bezocht seminar voor ondernemers. Dat verdrag gaat behoorlijke impact hebben voor bedrijven én voor particulieren. De deelnemers aan het seminar waren goed voorbereid en bleken zich dat heel goed te realiseren.

Kennis, taal en cultuur

Minstens zo belangrijk als de fiscaaljuridische kennis vind ik overigens kennis van de cultuur van het land waar je zaken wilt doen. Zo doen Duitsers heel graag zaken met Nederlanders, maar men vindt het wel fijn als je de taal spreekt en de omgangsvormen een beetje kent en respecteert. Je vergroot de kans op succes aanzienlijk als je daar als ondernemer rekening mee houdt.’

Mike Keularts, Accountmanager Belastingadvies, kantoor Maastricht-Airport

Internationaal ondernemen Mike Keularts

Nederland – België

‘We spreken elkaars taal, we kunnen samen goed door één deur, we lijken een beetje op elkaar. Maar toch zijn er grote verschillen in wet- en regelgeving tussen Nederland en België. In België was tot voor kort nog een heleboel mogelijk wat hier niet kan. Maar onder Europese druk en door het Belgische begrotingstekort zien we wel dat België steeds meer wetgeving implementeert die lijkt op de onze. Kijk naar de zogeheten doorkijkbelasting, ofwel de Kaaimantax die voorziet in belastingheffing op geld dat in belastingparadijzen staat.

Nederbelgen

Ik heb onder mijn klanten veel DGA’s die het bedrijf in Nederland hebben, maar zelf in België wonen. Nederbelgen, worden ze wel genoemd. In dat verband spelen zaken als schenken, erven, vermogensrecht, eigen woning… Daar kom ik met regelmaat behoorlijk gecompliceerde situaties in tegen. Veel van die Nederbelgen overwegen terug te keren naar Nederland. Wij helpen hen daarbij. Samen met onze Belgische samenwerkingspartner proberen wij voor de klant de optimale situatie te creëren. Onder onze regie neemt ons Belgisch partnerkantoor, Bofidi, daarin de verantwoordelijkheid voor het advies rond de Belgische wetgeving.

Curaçao

Naast België richt ik mij specifiek op Curaçao. Daar ben ik inmiddels actief voor diverse klanten. Ik neem langzamerhand de portefeuille over van de collega’s die dat jarenlang gedaan hebben. Ook op dat gebied beschikken we dus over specifieke kennis, én over de samenwerkingen die nodig zijn om onze klant over de twee kanten van dezelfde medaille van hoogwaardig advies te voorzien.’

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht