http://coronadossier

Goed nieuws: aanvraagtermijn voor eindafrekening NOW1 en 2 gewijzigd

NOW 2.0

De aanvraagtermijnen voor de eindafrekening van NOW1 en 2 zijn gewijzigd. Hierdoor krijgt u tot eind oktober de tijd om uw definitieve aanvraag voor NOW-subsidie in te dienen. Hierbij gaat het om de eerste tranche van de NOW-subsidie. Daarnaast opent het loket voor de eindafrekening NOW2 een maand eerder dan gepland. Jos Schippers vertelt wat dit voor u betekent en hoe u optimaal kunt profiteren van het uitstel.

Termijn eindafrekening NOW1 verlengd

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) besloot het uitstel in te voeren na een verzoek van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Jos vertelt: “Deze regelingen zijn natuurlijk vrij nieuw. Hierdoor ontstaan veel inhoudelijke vragen over de regeling en vanuit het ministerie verandert er tussendoor ook wel eens wat. Er was gewoonweg meer tijd nodig.”

De eerste NOW-tranche betrof in eerste instantie de periode maart tot en met mei 2020. Door het uitstel hoeft u de aanvraag voor de eindafrekening uiterlijk pas op 31 oktober 2021 in te dienen. Jos: “Dit geeft lucht om te zorgen dat de aanvragen goed in elkaar zitten. Zodat onze klanten weten waar ze aan toe zijn en vooruit kunnen blikken op de toekomst. Het zet echter geen rem op onze werkzaamheden, we gaan de extra tijd efficiënt inzetten.”

De verruiming van de termijn geldt zowel voor werkgevers die een accountantsverklaring nodig hebben (voor hen was de deadline aanvankelijk 29 juni), als voor werkgevers die een derdenverklaring of geen verklaring nodig hebben (daarvoor lag de deadline op 23 maart). Door de aanpassing wordt de regeling voor het UWV volgens Koolmees eenduidiger en beter uitlegbaar.

Hebt u een verklaring nodig voor de NOW? Zo werkt het.

Gevolgen voor vervolgperiodes

De langere openstelling van het loket voor de eerste periode NOW heeft gevolgen voor de aanvraag van een definitieve berekening voor de derde, vierde en vijfde periode NOW. Die termijnen zijn ook aangepast. Voor de derde periode NOW kan de definitieve berekening worden aangevraagd van 4 oktober 2021 tot en met 26 juni 2022, voor de vierde en vijfde periode loopt de termijn van 31 januari 2022 tot en met 23 oktober 2022.

Loket NOW2 eerder open

Naast het verlengen van de termijn voor NOW1, gaat het loket voor de definitieve berekening voor de tweede periode NOW (juni-september 2020) een maand eerder open dan gepland. Daardoor kunt u nu al vanaf 15 maart 2021 een aanvraag indienen tot en met 5 januari 2022. Deze aanvraagtermijn geldt voor alle werkgevers.

Jos vertelt: “Ook hier geldt dat het ons ruimte biedt, en daardoor hebben we meer tijd om de kwaliteit te waarborgen. Er zijn klanten die echt zitten te wachten op zo snel mogelijk duidelijkheid om te weten waar ze recht op hebben. Daarnaast zijn er wellicht ondernemers die de aanvraag voor eindafrekening van NOW1 en 2 willen combineren. Wij overleggen graag de mogelijkheden hiervoor met onze klanten.”

Meer weten?

Wilt u ontdekken wat de beste keuze is voor uw situatie? Wij kijken graag met u mee. Neem dan contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht