Gebruikelijk loon voor startups

Gebruikelijk loon

Het kabinet heeft in haar Belastingplan 2017 aangekondigd het startup-klimaat in Nederland te willen bevorderen. Hiervoor stelt het kabinet een budget van € 50 miljoen per jaar beschikbaar vanaf 2017.

Een deel van dit budget is bestemd voor een aanpassing in de gebruikelijkloonregeling. Deze regeling houdt in dat een dga zichzelf een loon uitkeert dat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van zijn arbeid. De huidige gebruikelijkloonregeling bepaalt dat het belastbare loon van een directeur-grootaandeelhouder (dga) minimaal gesteld moet worden op het hoogste bedrag van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare functie;
  • Het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn van hetzelfde bedrijf;
  • €44.000.

Deze regeling heeft tot gevolg dat de dga’s van startups zichzelf een aanzienlijk loon moeten uitkeren. Geld dat in hun ogen beter besteed kan worden aan investeringen in speur- en ontwikkelingswerk.

Het kabinet heeft om die reden de gebruikelijkloonregeling versoepeld voor innovatieve startups. Vanaf 2017 kan het gebruikelijk loon van dga’s van een startende onderneming gesteld worden op het wettelijk minimumloon. Gevolg is dat een dga zichzelf minder loon hoeft uit te keren, waardoor de liquiditeit verbetert en er ruimte ontstaat voor investeringen.

Om gebruik te maken van deze regeling hoeft er geen afstemming plaats te vinden met de Belastingdienst. Voorheen was dit wel het geval indien een dga een lager gebruikelijk loon afgestemd wilde hebben.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht