Financiering voor je onderneming

Financiering

Bij het starten van een eigen onderneming heb je startkapitaal nodig. Na het oprichten van de onderneming wordt er in de eerste paar maanden waarschijnlijk nog niet veel winst gemaakt. Dit komt meestal doordat de klantenkring nog klein is en er weinig financiële middelen zijn. Vaak komen zelfstandigen moeilijker aan een krediet dan grotere ondernemingen, omdat banken niet weten of een startende onderneming een succes gaat worden. De overheid wil het makkelijker maken voor zelfstandigen om een financiering te verkrijgen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om aan krediet te komen. Je kunt geld lenen bij de bank. Hiervoor is het noodzakelijk om een goed onderbouwd ondernemingsplan te hebben. Ook kun je geld lenen bij familie of vrienden, dit wordt ook wel durfkapitaal genoemd. Vroeger noemde men dit de “tante Agaath lening”. De persoon die geld uitleent kan van een aantal fiscale voordelen genieten, waaronder een extra rentevrijstelling.

Daarnaast kun je bij de overheid aankloppen om aan een financiering te komen. Zo is het mogelijk om aan de overheid te vragen of zij garant willen staan voor een lening tot € 1 miljoen. Dit heet de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Doordat de overheid garant wil staan voor de lening zal de bank minder risico lopen en geeft zij eerder krediet. Wanneer ondernemers geen lening kunnen afsluiten bij de bank, is er nog de mogelijkheid om een microfinanciering aan te vragen. Verder is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor vernieuwende ideeën.

Minder regels voor zelfstandigen

Sinds april 2013 heeft de overheid de Aanbestedingswet ingevoerd om zelfstandigen een grotere kans te geven bij aanbestedingen. Grotere bedrijven halen vaak de meeste overheidsopdrachten binnen, omdat zij beter voldoen aan de eisen. In de Aanbestedingswet is geregeld dat overheidsorganisaties opdrachten niet zomaar mogen samenvoegen, waardoor deze te groot worden voor kleine ondernemers.

Verder heeft de overheid bepaald dat zelfstandigen aan minder regels en papierwerk hoeven te voldoen, omdat er een te hoge regeldruk vanuit de overheid wordt ervaren. Denk hierbij aan minder CBS-enquêtes afnemen, de rittenadministratie afschaffen voor bestelauto’s die alleen zakelijk worden gebruikt en de heffing voor de Kamer van Koophandel afschaffen. Het kabinet verwacht zo de administratieve lasten te verlagen.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht