FATCA

FATCA: Belastingaangifte voor elke ‘Amerikaanse’ Nederlander

Veel Nederlanders met een Amerikaans paspoort of een geldige greencard komen in aanraking met FATCA, de nieuwe wetgeving van de Amerikaanse overheid. Deze wetgeving bepaalt kortweg dat een ieder met een Amerikaans paspoort of Greencard belastingaangifte moet doen in de Verenigde Staten.

Had u belastingaangifte moeten doen in de Verenigde Staten?

Omdat de Nederlandse Belastingdienst er mee heeft ingestemd om alle gegevens die zij ontvangt van de Nederlandse banken aan de IRS door te geven, is de Amerikaanse overheid straks op de hoogte van uw vermogen in Nederland. Hierdoor kan de IRS in veel gevallen controleren of u belastingaangifte had moeten doen terwijl u dit niet gedaan heeft.

Inkeerregeling rondom FATCA

Wanneer de Amerikaanse overheid achterhaalt, dat u aangifte had moeten doen kan dit tot gevolg hebben dat er zeer forse boetes aan u worden opgelegd. Op dit moment geldt er een inkeerregeling waarbij geen boetes worden opgelegd indien alsnog aangifte wordt gedaan in de Verenigde Staten. Indien u gebruik maakt van deze inkeerregeling hoeft u bovendien ‘slechts’ tot drie jaar terug aangifte te doen terwijl 6 jaar gebruikelijk is. Het loont dan ook om nu alsnog in actie te komen en in de Verenigde Staten belastingaangifte te doen.

Advies bij belastingaangifte Verenigde Staten

Belastingaangifte doen in de Verenigde Staten is een veel omvattend gebeuren waarbij u niet zonder een Amerikaanse belastingadviseur kunt. Daarnaast heeft het doen van aangifte ook invloed op uw aangifte Inkomstenbelasting in Nederland. U wilt immers niet tweemaal belasting betalen over uw inkomsten.

Om een belastingaangifte in te kunnen dienen moet u bovendien de beschikking hebben over een Social Security Number in de Verenigde Staten. acconavm adviseurs en accountants kan u helpen bij het in kaart brengen van de problematiek en u in contact brengen met een betrouwbare belastingadviseur in de Verenigde Staten die u kan ondersteunen bij het opstellen en indienen van uw aangifte Inkomstenbelasting in de Verenigde Staten. Ook kunnen we u adviseren omtrent de gevolgen in Nederland van uw fiscale verplichtingen in de Verenigde Staten.

Voor meer informatie omtrent de wetgeving FATCA kunt u contact opnemen met onze adviseurs op het gebied van internationaal belastingrecht via international@acconavm.nl. U kunt ook bellen met adviseur Rudolf Bakker 0512-516135 of onderstaand formulier invullen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht