http://coronadossier

Extra maatregelen tegen schade door het coronavirus

maatregelen schade coronavirus

Goed nieuws voor zzp’ers, werkgevers en eigenaren met een bv. Het kabinet treft zes extra maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Nog niet alle ins en outs van de regelingen zijn bekend. We delen de highlights graag met u.

 1. Verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling
  Als dga krijgt u loon van uw bv. Dit is minimaal 46.000 euro per jaar. Als u door de coronacrisis veel omzetverlies hebt, mag u tijdelijk uitgaan van een lager gebruikelijk loon, in verhouding tot de omzetdaling van het bedrijf. U verlaagt hiermee de kosten in uw bedrijf en u bespaart tevens loonheffingen.
 2. Voor zzp’ers: versoepeling urencriterium
  Bent u zzp’er? Dan moet u voor verschillende regelingen (bijv. de zelfstandigen- en startersaftrek) voldoen aan het urencriterium van 1225 uren per jaar. Goed nieuws: dit criterium wordt nu versoepeld, ook als u seizoenswerk doet. De Belastingdienst gaat er nu vanuit dat elke zzp’er gemiddeld 24 uur per week werkt in de periode 1 maart t/m 31 mei 2020.
 3. Onbelaste vergoedingen aan werknemers
  Via de werkkostenregeling kunt u onbelaste vergoedingen aan uw werknemers verstrekken. De werkkostenregeling wordt nu eenmalig verruimd: van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste 400.000 euro van uw totale loonsom. Zo kunt u in deze moeilijke tijd uw werknemers extra tegemoetkomen. Meer weten? Alexander van Kleij schreef de blog ‘Mooi nieuws: verruiming werkkostenregeling’ over dit onderwerp.
 4. Fiscale coronareserve voor de vpb
  Bent u ondernemer voor de vennootschapsbelasting (vpb)? Dan mag u het verwachte verlies van 2020 als fiscale coronareserve ten laste brengen van de winst van 2019. Hiermee kunt u de voorlopige aanslag van 2019 nu al verlagen. Normaal gezien kunt u dit pas doen bij de aangifte vpb in het jaar ná het verliesjaar. Meer weten? Lees het artikel ‘Coronareserve: verlaag voorlopige belastingaanslag’ van Marco Lemein.
 5. Uitstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap
  Bent u directeur-grootaandeelhouder? Dan wijs ik u op het uitstel van de ingangsdatum van het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’. De wet gaat een jaar later in, op 1 januari 2023.
  Als directeur-grootaandeelhouder heeft u zo meer tijd om u voor te bereiden en schulden aan de eigen vennootschap af te lossen. Het gaat dan om schulden hoger dan 500.000 euro, exclusief eigenwoningschulden.
 6. Betaalpauze voor hypotheekverplichtingen
  Heeft u een eigen woning? Bij veel kredietverstrekkers kunt u nu een betaalpauze van zes maanden inlassen voor rente en aflossing. De uiterste betaaldatum van 31 december 2021 vervalt: u kunt de uitgestelde aflossing uitsmeren over de resterende looptijd. In plaats daarvan kunt u er ook voor kiezen om de resterende lening te splitsen.

Blijf op de hoogte

De Rijksoverheid is nu volop bezig om deze zes nieuwe regelingen uit te werken. De coronadesk van acconavm houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Volg het online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ voor het laatste nieuws.

Wij zijn er voor u

Wilt u advies bij deze vraagstukken? Of hebt u andere (coronagerelateerde) vragen? Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.

Neem contact op

Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons? Ook dan zijn onze collega’s bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming graag verder, ook in moeilijke tijden.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht