Eigen woning en hypotheek

Er was ooit een tijd dat de hypotheekrenteaftrek simpel was. U kocht een woning met behulp van een hypotheek. De rente die u op deze hypotheek betaalde was aftrekbaar. Sinds die tijd is er veel veranderd. Wij zullen u in vogelvlucht een beeld geven van hoe het nu werkt.

Hypotheekrenteaftrek beperkt

In de eerste plaats is de hypotheekrenteaftrek beperkt tot 30 jaar. Hierbij hebt u in ieder geval aftrek tot en met 2030. Daarna wordt de hypotheekrente een nettolast. U kunt hierop inspelen door te zorgen voor aflossing op de hypotheek voor het einde van de 30 jaarstermijn.

Bijleenregeling

Ook is de zogenaamde bijleenregeling ontstaan. Dat betekent dat de winst op de verkoop van de woning gebruikt moet worden voor de aankoop en verbouwing van de nieuwe woning. Voor zover dat niet gebeurt, kan de rente voor dat deel niet in aftrek worden gebracht.

Hypotheek annuïtair aflossen

In 2013 hebben we een laatste ingrijpende wetswijziging gehad. Vanaf dat moment kennen de hypotheken de verplichting om ten minste geheel annuïtair in 30 jaren af te lossen. Voor diegenen van wie de hypotheek al van voor 2013 loopt (bijvoorbeeld aflossingsvrij dan wel aflossing via de uitkering van een kapitaalverzekering), geldt deze verplichting niet voor het bedrag van deze hypotheek.

Bij bijvoorbeeld echtscheiding en koop van een duurdere woning krijgt u ook te maken met deze nieuwe regels.

Hypotheek melden bij Belastingdienst

Hebt u te maken met de nieuwe regels en u hebt de hypotheek niet bij een reguliere geldverstrekker afgesloten, dan dient u de hypotheek te melden bij de Belastingdienst. Doet u dat niet tijdig, dan hebt u geen recht op aftrek van de rente.

Tja, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker….. Vraag het uw acconavm adviseur. Wij helpen u graag.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht