Kies je voor een eenmanszaak of een bv?

besloten vennootschap

Kies je voor een eenmanszaak of een bv?

besloten vennootschap

Sinds 2012 is het eenvoudiger om direct een besloten vennootschap op te richten, maar is dit fiscaal wel het slimste idee? Een eenmanszaak opzetten heeft misschien wel meer fiscale voordelen, maar de mogelijkheden voor het afdekken van aansprakelijkheid en het veilig stellen van het eigen vermogen zijn wat beperkter.

Potentiële klanten of leveranciers vinden het misschien wel belangrijk de gepubliceerde cijfers in te zien voordat ze een zakelijke relatie aan willen gaan. Er zijn veel aandachtspunten en voor elke onderneming kan een factor anders wegen. In dit artikel zetten wij de verschillen tussen een eenmanszaak en bv op een rij.

Fiscaal

De optie wanneer met welk resultaat de bv of een eenmanszaak fiscaal voordeliger is, is van verschillende factoren afhankelijk. Bij het opzetten van een besloten vennootschap spelen namelijk andere belastingsoorten een rol dan bij de eenmanszaak. Zo is bij de eenmanszaak het resultaat alleen belangrijk voor de inkomstenbelasting. Bij de besloten vennootschap zullen loonbelasting, dividendbelasting en vennootschapsbelasting een rol spelen.

Aangezien een bv verplicht is om de Directeur groot aandeelhouder (DGA) loon uit te keren, hangt de hoogte van het te bepalen uit te keren loon en dividenduitkering af of het fiscaal voordelig is in de bv te stappen. Bij het bepalen van het loon zijn er minimale vereisten, bijvoorbeeld het voeren van een loonadministratie en de wettelijke regels voor het gebruikelijk loon.

Veelal wordt gezegd dat het omslagpunt om tussen een eenmanszaak of bv te kiezen op een resultaat van € 150.000 zit. De verhouding van de fiscale voordelen, zoals zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling van de eenmanszaak, wegen steeds minder op tegen het lage VPB-tarief.

Als er eenmaal voor de bv is gekozen en de resultaten verslechteren, betaal je in verhouding ten opzichte van de eenmanszaak mogelijk weer meer belasting.

Juridisch

Niet alleen het oogpunt om voordelig uit te zijn, is een reden voor de keuze voor een eenmanszaak of besloten vennootschap. Eén van de belangrijkste redenen is de aansprakelijkheid van het bedrijf op jezelf als privépersoon. Mocht er een faillissement aan komen, kun je als eenmanszaak ook op privévermogen aansprakelijk gesteld worden. Tussen zakelijk en privévermogen wordt geen verschil gemaakt.

De besloten vennootschap is een rechtspersoon en is alleen aansprakelijk als rechtspersoon. Een kanttekening hierbij is dat er geen sprake is van ‘onbehoorlijk bestuur’. Hierbij kun je denken aan nalatigheid, zoals het niet tijdig deponeren van de publicatiestukken.

Een ander voordeel om te kiezen voor de besloten vennootschap is het kunnen overdragen van de onderneming. Door bijvoorbeeld met een holdingstructuur (meerdere bv’s) te werken, hoeft er niet direct afgerekend te worden met de fiscus over het resultaat wat met de verkoop van de onderneming wordt behaald.

Kosten

Er zijn meer (wettelijke) verplichtingen voor een besloten vennootschap dan voor een eenmanszaak. Deze verplichtingen zijn belangrijk voor  bijvoorbeeld het indekken tegen het zogenoemde onbehoorlijk bestuur.

  • Een oprichting van de bv behoeft geen € 18.000 startkapitaal meer, maar akte van oprichting zal via de notaris moeten lopen.
  • Er dienen verplichte jaarstukken opgemaakt te worden voor de deponering van de publicatiestukken bij de Kamer van Koophandel.
  • Een aangifte vennootschapsbelasting zal elk jaar opgesteld moeten worden.
  • Overeenkomsten tussen directie en de onderneming zullen vastgelegd moeten zijn.
  • Notulen van de vergadering van aandeelhouders over bijvoorbeeld winstbestemming zal elk jaar opgemaakt moeten worden.

Een besloten vennootschap brengt meer kosten en verplichtingen mee tegenover de eenmanszaak. Een bedrijf dat al € 150.000 aan resultaat maakt, zal waarschijnlijk allerlei juridische zaken afgedekt willen hebben. Met grillige resultaten kan het uiteindelijk voordeliger zijn om voor een eenmanszaak te kiezen in de inkomstenbelasting. Verliesverrekeningen in de bv sfeer zijn weer interessant. Hiernaast verschilt de markt bij de zorg, zzp’ers, detailhandel, bouwsector etc. Elke onderneming zit in een andere fase. Is het de start van de onderneming, een toekomstige overname of externe partijen deel te laten nemen. Keuzes maken is risico nemen. Fiscaal en juridisch advies is zeker geen overbodige kostenpost. Indien je advies wilt, vul dan onderstaand formulier in.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht