Een auto van de zaak of je kilometers declareren?

Acconline-auto-van-de-zaak2

Een auto van de zaak, is dat nu echt zo voordelig als dat ze zeggen? “Dat hangt helemaal af van de auto én je situatie,” zegt Gerrit de Boer, MKB-adviseur bij acconavm. De belangrijkste vraag die je je als ondernemer moet stellen, is hoeveel je gebruik maakt van je auto.

“Als je relatief weinig kilometers maakt, kun je beter de auto privé aanschaffen en de kilometers die je voor je onderneming maakt, declareren à 19 cent per kilometer,” vertelt Gerrit de Boer. “Dat kan voordeliger zijn dan dat je de auto op je bedrijf zet.”

Als je de auto op naam van je zaak zet, mag je wel kosten van onder meer de brandstof opvoeren bij de belasting maar moet je ook rekening houden met een correctie wegens privégebruik. Die correctie wordt ook wel de bijtelling genoemd. Vanaf 2016 is dat nog maar een percentage van 22%. “Als de bijtelling gelijk is aan de kosten die je maakt, is je voordeel weg,” aldus Gerrit de Boer.

Voor ondernemers met een BV gelden er andere regels, want in dat geval moet de auto verloond worden. Gerrit de Boer: “Ik raad dan ook altijd aan om als je een auto wilt gaan kopen, contact op te nemen met de adviseurs van acconavm. Zij kunnen je precies vertellen of het voordeliger is om de auto op naam van de zaak te zetten of om hem privé aan te schaffen.”

Dit is een bericht van Acconline

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht