Duurzame voertuigen kopen in vier stappen en één waarschuwing

Natuurlijk let u bij de keuze voor een voertuig op brandstofverbruik. Maar welke brandstof? En hoe zit het met uitstoot? Gebruik deze checklist als u het wagenpark duurzaam wilt aanschaffen.

  • Worden de nieuwe auto’s op dezelfde manier gebruikt als de oude? Zijn die grote personenauto’s echt nodig of kan het ook een maatje kleiner; moet die medewerker echt een eigen auto hebben of past een wisselauto?
  • Check niet alleen de dealeropgave van brandstofverbruik, maar ook de overzichten van consumentenorganisaties, ANWB en autobladen. Onderzoek wijst uit dat sommige ‘zuinige’ auto’s tot tachtig procent meer brandstof slurpen dan de fabrikanten aangeven.
  • Kijk verder dan diesel en benzine. Er is een keur aan alternatieve brandstoffen voorhanden; elk met een eigen fiscale behandeling en kosten per liter: CNG, LNG, biogas, groengas, elektrisch. De totale kosten hangen uiteindelijk af van het aantal kilometers dat u verwacht te gaan rijden.
  • Vraag verder dan alleen naar de CO2-uitstoot van een auto. Hoe zit het met de geluidsbelasting, koolwaterstoffen en uitstoot gerelateerd aan luchtkwaliteit (NOx en PM10)? En ga ook hier niet alleen uit van de opgaven van de leverancier.
  • Hoe duurzaam is het voertuig geproduceerd en wat is de duurzame toekomstverwachting? U kent het voorbeeld van de Hummer die qua milieubelasting van het gebruikte materiaal duurzamer is dan de Toyota Prius.
  • Heeft de autodealer écht verstand van duurzame voertuigen? Vraag referenties op en controleer welke certificaten het bedrijf heeft.

Als laatste een praktische waarschuwing: een duurzaam wagenpark heeft pas echt nut als het past in een bredere inspanning om duurzamer te ondernemen. Anders is het niet geloofwaardig naar klanten, medewerkers en, uiteindelijk, uw eigen winst- en verliesrekening.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht