Blog: Duurzaam ondernemen = gewoon ondernemen

Natuurlijk hebben ondernemers geen zin in duurzaamheid. Want ‘duurzaamheid’ alléén bestaat niet. Waar ’t om gaat is toekomstvast ondernemen. En dan blijkt opeens bemoeizucht heel lucratief om te slaan in ondernemersmogelijkheden.

Naast aanvoerder bij een accountantskantoor ben ik samen met mijn broer ondernemer in een fruitteeltbedrijf. Dus ken ik van twee kanten de druk die op ondernemers wordt uitgeoefend om duurzaam te zijn. Uit beide rollen kan ik uit ervaring zeggen: duurzaamheid bestaat niet. Het is een modewoord dat bedacht is door overheden en belangengroepen. Wat voor ondernemers wél bestaat is het nuchtere besef dat je moet ondernemen met een oog op de toekomst, met respect voor alle betrokkenen en uit de noodzaak om renderende continuïteit te realiseren. In de praktijk: zuinig met grondstoffen en energie, eerlijk in afspraken, vernieuwend in aanpak. Niets nieuws onder de zon, dus.

Nieuw is wel de enorme maatschappelijke aandacht voor duurzaam ondernemen. We kunnen ons enorm druk maken over nieuwe regels die ons beperkingen opleggen. Maar we kunnen ook pragmatisch gebruik maken van de keur aan fiscale stimulering, subsidies, adviesmogelijkheden en dergelijke die de duurzaamheidtrend biedt. Dat lijkt me een stuk ondernemender en vruchtbaarder dan alleen maar mopperen.

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet een oerwoud aan regeltjes en verboden zou ontstaan bij ieder voornemen. Het is terecht dat we in het geweer komen tegen onredelijke bepalingen en onwerkbare voorschriften. Brancheorganisaties en accountantskantoren bestaan deels om Belastingdienst, toezichthouders en beleidsmakers erop te wijzen wat werkbaar is en wat niet. Maar het is ook onze taak om het bedrijfsleven te laten zien welke mogelijkheden er zijn, om succesverhalen door te vertellen om andere ondernemers op het goede spoor te zetten. Daar is gelukkig enorm veel over te vertellen. Ik deel de somberheid bij sommige ondernemers niet over de vermeende ‘duurzaamheiddruk’. Zeker; er zijn administratieve lasten en soms kostenverhogingen. Maar als ondernemer en als accountant zie ik ook dagelijks de voorbeelden van ondernemers die duurzaamheid in hun voordeel ombuigen. Die slim gebruik maken van stimuleringsmaatregelen. Die profiteren van de consumenten en zakelijke opdrachtgevers die duurzame ondernemingen een streepje vóór geven als ze inkopen. Die beseffen dat ze kosten besparen door zuiniger om te gaan met natuurlijke hulpbronnen. Die, kortom, iets wat negatief zou kunnen zijn, in hun voordeel ombuigen. Dat is ondernemen!

De komende maanden zal ik op deze plek mijn ervaringen op het gebied van duurzaam ondernemen met u delen. Soms kritisch, vaak enthousiast. Maar altijd met de praktijk van de ondernemer in het vizier. Deelt u omgekeerd uw ervaringen met mij? Daar leren we allemaal van!

Peter Feijtel
Voorzitter Raad van Bestuur

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.



<< terug naar overzicht