Duurzaam gedrag in 4 stappen

Personeel uit de auto en op de fiets laten reizen; kantoorwerkers zover krijgen dat ze gaan flexwerken? Daar is meer voor nodig dan regeltjes bedenken. Vier tips voor echte gedragsverandering, gebaseerd op ervaringen met duurzaamheidtrajecten.

Duurzaam gedrag in 4 stappen

  1. Grijp veranderingen aan om veranderingen mogelijk te maken. Als de parkeerplaats door bouwwerkzaamheden onbruikbaar is, zijn medewerkers eerder geneigd om met het OV te komen. Als ze eenmaal hebben ontdekt dat dit best goed werkt, zijn ze eerder geneigd om dat vaker te doen. Zo is een verhuizing of verbouwing een goede gelegenheid om flexplekken in te voeren.
  2. Creëer een gevoel van urgentie. Wie weet dat de bedrijfsresultaten onder druk staan, zal minder snel morren als de leaseauto moet worden gedeeld met collega’s. Maak duidelijk dat veranderingen nodig zijn. En nu!
  3. Maak ’t makkelijk. Voorkom allerlei rompslomp als medewerkers reiskosten of eenmalige aanschafjes moeten declareren. Houd regels voor woon-werkverkeer en kantoorgebruik eveneens zo simpel mogelijk en communiceer er goed over.
  4. Beloon doordacht. Fietsen naar de zaak wordt leuker als de baas de fiets aanbiedt. Niet alleen voor een proefperiode, maar ook daarna. Die fiets kunt u meteen weggeven, maar u kunt ‘m ook laten verdienen. Bijvoorbeeld door elke maand dat de medewerker autoloos reist, een stukje van de waarde ‘af te boeken’. Op deze manier ervaren mensen veel vaker het gevoel te worden beloond.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht