Dit zijn de 5 belangrijkste wijzigingen uit de Voorjaarsnota

voorjaarsnota 2022

De regering heeft de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan de coronaregelingen. En ook de compensatie voor spaarders vanwege box 3 is een flinke uitgave voor de schatkist. De tekorten die daardoor zijn ontstaan moeten nu worden aangevuld. Helaas zal u als ondernemer daaraan gaan bijdragen, zo staat er in de Voorjaarsnota 2022. Ik begrijp dat u hier niet blij mee zult zijn. U moet meer belasting betalen, wat ten koste gaat van uw liquiditeitspositie. En u houdt minder over om te investeren.

De wijzigingen van de Voorjaarsnota zijn een aanloop naar het Belastingplan 2023. Met Prinsjesdag worden ze gepresenteerd en vervolgens geaccordeerd. De kans is zeer groot dat deze wijzigingen worden doorgevoerd. Kleine afwijkingen kunnen – met tienden- in de percentages zitten. Maar de grote lijn blijft hetzelfde.

Wat betekenen de wijzigingen voor u? Hoe bereidt u zich voor? Waar kunt u aan denken? Dat vertel ik u aan de hand van de vijf opvallendste wijzigingen uit de Voorjaarsnota.

1        Schijfgrens vennootschapsbelasting verlaagd

De schijfgrens in de vennootschapsbelasting (vpb) gaat per 2023 omlaag van 395.000 euro naar 200.000 euro. Dit betekent dat u eerder het hoge vpb-tarief van 25,8 procent betaalt. Het lage vpb-tarief blijft 15 procent.

Tip : overweeg een splitsing van uw bedrijf in meerdere bv’s

Dit is daarom een goed moment om met uw adviseur om de tafel te gaan zitten en te kijken of het voor u wellicht voordelig is om uw bedrijf op te splitsen in meerdere bv’s. Op die manier kunt u de winst over meerdere bv’s verspreiden en meerdere keren gebruikmaken van het lage tarief. Dergelijke herstructurering is vooral interessant als u veel winst maakt.

2        Twee schijven in box 2

Deze wijziging is nu al in de Voorjaarsnota bekendgemaakt, maar gaat pas in vanaf 2024. Box 2 wordt dan opgedeeld in twee schijven. Over de eerste 67.000 euro aan inkomsten per persoon betaalt u dan 26 procent belasting. Over het meerdere betaalt u 29,5 procent.

Tip: kies het moment van dividend uitkeren zorgvuldig

Let op: op dit moment betaalt u 26,9 procent voor alles wat u uitkeert aan dividend uit uw eigen bv. Ga daarom met uw adviseur in gesprek en bekijk wat voor u het voordeligst is. Wilt u in één keer veel dividend uitkeren? Dan is het voordeliger om dat nog in 2022 of 2023 te doen. Keert u minder dividend uit? Dan kunt u dit wellicht beter uitstellen tot 2024, zodat u 0,9 procent bespaart.

3        Verlaging doelmatigheidsmarge dga

De doelmatigheidsmarge voor het loon van directeur-grootaandeelhouders (dga’s) wordt in 2023 met 10 procent verlaagd: van 25 procent naar 15 procent. Dit betekent dat u als dga meer belasting gaat betalen in box 1.

Tip: Stem uw loon af met de Belastingdienst

De overheid wil graag meer belasting heffen over het loon van dga’s. Met de verlaging van dit percentage, moet u uzelf als dga meer loon uitkeren. Uw loon mag per 2023 nog slechts 15 procent lager liggen dan het loon dat normaal is voor het niveau en de duur van de arbeid die u verricht. Wat betekent dit voor u? Voldoet uw salaris nog aan de nieuwe norm? Bespreek dit met uw adviseur. Ik verwacht dat er steeds vaker discussie zal ontstaan met de Belastingdienst over de hoogte van het dga-loon. Ik adviseer u daarom om uw loon met de Belastingdienst af te stemmen.

Nog een extra tip hierbij: dividendbelasting is goedkoper. Probeer uw loon zo laag mogelijk te houden en keer uzelf dividend uit tot de bij punt 2 genoemde 67.000 euro.

4        Tarief overdrachtsbelasting verhoogd

Het algemeen tarief van de overdrachtsbelasting wordt verhoogd van 9 procent naar 10,1 procent. Dit tarief geldt met name voor verkrijgingen niet-woningen en verkrijgingen van woningen door rechtspersonen en natuurlijke personen die niet zelf de woningen als hoofdverblijf gebruiken.

Tip: Kijk slim waarin u belegt

Deze verhoging maakt het minder interessant om te beleggen in vastgoed of om woningen te verhuren. Hiermee wil de overheid de woningmarkt stimuleren. Het tarief geldt namelijk niet voor mensen die de verkregen woning zelf langdurig gaan bewonen.

5        Afschaffing FOR

De fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt per 2023 afgeschaft. Dit betekent dat u per 1 januari geen bedragen meer fiscaal kunt aftrekken volgens deze regeling. En dat u dus meer belasting gaat betalen. Had u al fiscaal geld afgetrokken via de FOR en stopt u met ondernemen? Dan moet u hier alsnog belasting over betalen volgens de regels van de FOR. Dat verandert niet.

Tip: Banksparen voor uw oude dag

De FOR wordt afgeschaft, omdat veel ondernemers via deze regeling bedragen aftrokken, maar dit geld vervolgens niet op een spaarrekening zetten. Waardoor ze vervolgens jaren later geen geld hadden om er nog belasting over te betalen. Een andere manier waarop u nu geld opzij kunt zetten voor uw oude dag, is via banksparen. Dit is een manier die erg lijkt op de FOR. Ik raad u aan om dit te bespreken met uw belastingadviseur. Bespreek daarnaast of ook u meer belasting gaat betalen. En hoe u zich daarop kunt voorbereiden. Misschien kunt u al uw voorlopige aanslag verhogen.

Neem contact op en laat u niet verrassen door alle bezuinigingen

Er zijn veel ontwikkelingen gaande in de economie en de fiscale wet- en regelgeving. Een proactieve belastingadviseur is daarom nu nog belangrijker dan dat hij al was. Het blijft immers altijd maatwerk wat het beste past bij uw specifieke situatie. Dus nodig ik van harte uit om het gesprek aan te gaan uw adviseur.

Laat u niet verrassen door alle bezuinigingen. En neem initiatief. Het is beter om u nu al voor te bereiden en niet te wachten tot december! Natuurlijk kunt u ook onderstaand contactformulier invullen of een afspraak maken bij een kantoor bij u in de buurt.

 

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.


<< terug naar overzicht