http://coronadossier

Dit moet u weten over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q4 2021

TVL Q4 2021

De laatste persconferentie viel velen rauw op het dak. We dachten met z’n allen de teugels te kunnen laten vieren. Dat we na al die maanden eindelijk weer volop konden gaan ondernemen, de opgedane schade inhalen. De nieuwe maatregelen zijn daarom extra zuur. Gelukkig komt de overheid wel weer met ruime steunpakketten. In deze blog vertel ik u meer over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor de laatste periode van 2021. 

update 21-12-2021

TVL voor alle sectoren gelijk

De TVL, inmiddels helaas een oude bekende, was afgeschaft, maar wordt nu toch weer opengesteld. Op 26 november zijn aanvullende steunmaatregelen aangekondigd, zoals de bekende NOW en uitstel van belastingbetaling. De TVL is een breed steunpakket, ondernemers in iedere sector komen hiervoor in aanmerking (uitzonderingen, zoals overheidsinstanties, daar gelaten). Maar waar de agrosector in Q3 nog een extra opslag kreeg van 21 procent, worden in Q4 alle sectoren gelijkgetrokken.

Voor wie is TVL?

Er zijn vier voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de TVL:

  1. U hebt een omzetverlies van minimaal 20 procent in Q4 2021 ten opzichte van Q4 2019 of Q1 2020. U kiest zelf uw Bent u uw onderneming pas later gestart? Dan geldt een latere referentieperiode.
  2. U stond op 30 juni 2020 ingeschreven bij de KVK.
  3. U hebt minimaal één vestiging in Nederland (uitgezonderd zijn bedrijven die geen vestiging nodig hebben, zoals een rijschool of marktkraam).
  4. U hebt over alle TVL-perioden niet meer dan 1,8 miljoen euro overheidssteun voor vaste lasten ontvangen.

Zo ziet TVL Q4 2021 eruit

Het vaste subsidiepercentage in Q4 is aangepast naar 100 procent (bij lancering van de maatregel was dit 85 procent). Het minimumbedrag blijft gelijk, namelijk 1.500 euro. Het maximumbedrag dat een mkb-onderneming kan ontvangen bedraagt 550.000 euro en 600.000 euro voor niet mkb-ondernemingen. In de visserij bedraagt het maximum 345.000 euro en landbouwbedrijven kennen een maximumbedrag van 290.000 euro. Mits u natuurlijk het maximumbedrag aan overheidssteun nog niet hebt bereikt.

Extra steun

Voor de evenementenbranche komt er bovenop de TVL nog een extra ondersteuningsregeling: de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC). Deze regeling loop tot en met 31 december 2021 en heeft een subsidiepercentage van 100 procent.

Voor landbouwbedrijven is de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) weer beschikbaar, als aanvulling op de TVL. Hebt u al maximale Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aangevraagd? Dan kunt u mogelijk extra steun krijgen. De OVK is open van 1 februari 2022 tot en met 31 maart 2022.

Aanvragen vanaf 20 december 2021

Vanaf 20 december is het mogelijk om de TVL Q4 aan te vragen. Het aanvraagloket is open tot vrijdag 28 januari 2022 (17.00 uur). Voor de aanvraag hebt u als bedrijf eHerkenning niveau 3 nodig. Als natuurlijke persoon kunt gebruik maken van uw DigiD. Uw acconavm adviseur kan ook de TVL-aanvraag voor u doen. Daarvoor is dan wel een ketenmachtiging voor eHerkenning nodig. Wacht dan niet te lang met de aanvraag van een ketenmachtiging!

Derdenverklaring en accountantsproduct

Bent u een starter en doet u een aanvraag van meer dan 25.000 euro? Dan bent u verplicht om bij de TVL-aanvraag een derdenverklaring mee te sturen. U bent een starter als u tussen 16 maart en 30 juni 2020 bent ingeschreven bij de KVK.

Bedraagt uw aanvraag meer dan 125.000 euro? Dan dient u een accountantsproduct mee te sturen. Dit geldt voor alle bedrijven. Beide producten kan acconavm voor u verzorgen. Overleg met uw accountmanager, wat in uw geval van toepassing is, zodat u op tijd kunt aanleveren.

Definitieve omzetbetaling

De TVL is een voorschot van 80 procent op basis van uw verwachte omzetdaling. Drie of vier maanden nadat u de aanvraag hebt ingediend, moet u uw definitieve omzetdaling opsturen. Na deze vaststelling beoordeelt RVO of u de overige 20 procent nog ontvangt of dat u misschien (een deel) moet terugbetalen.

Uw aanvraag slim plannen

Alhoewel de aanvraagperiode nog niet exact bekend is, weten we wel dat uw omzetgegevens bepalend zijn voor de subsidietoekenning. Daarom adviseren we u – als u kunt wachten met uw aanvraag – de aanvraag in januari te doen, als uw omzetgegevens en de aangifte omzetbelasting over Q4 2021 bekend zijn. Dat voorkomt dubbel rekenwerk en dat werkt voor u en ons wel zo efficiënt.

Wij staan voor u klaar

Bij acconavm begrijpen we dat dit een lastige periode is voor u als ondernemer. Daarom staan we u graag met raad en daad bij. We kunnen u helpen met de aanvraag van de TVL Q4. Of een derdenverklaring of accountantsproduct voor u verzorgen. Ook voor overige vragen rondom de TVL of ander advies kunt u bij ons terecht. Maak een afspraak met uw adviseur of bij een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.


<< terug naar overzicht