Digitaal waarschuwen

Digitaal waarschuwen

Het is na de ANWB de grootste organisatie van Nederland. Het aantal abonnees beslaat meer dan 2,8 miljoen mensen en de naamsbekendheid onder niet-gebruikers bedraagt 95%. AMBER Alert – het digitale alarmeringssysteem voor vermiste kinderen – werd in 2008 opgericht door Frank Hoen uit het Limburgse Beek. AMBER Alert maakt gebruik van de technologie van Netpresenter om het leven van vermiste kinderen te redden.

“De oorsprong van AMBER Alert ligt eigenlijk in de Verenigde Staten,” zegt Frank Hoen. “AMBER staat officieel voor America’s Missing: Broadcast Emergency Response, maar is tevens genoemd naar de in 1996 vermiste Amber Hagerman uit Texas. Het 9-jarige meisje werd ontvoerd en dat werd haar noodlottig. Jaren later -in 2004- ben ik samen met een vriend (Carlo Schippers) hier in Limburg begonnen met het opzetten van een digitaal alarmeringssysteem in Nederland, met de belangeloze hulp van meerdere MKB-bedrijven. Carlo werkte als gedragskundige bij de politie en was gespecialiseerd in moord- en zedenzaken met kinderen. Ik heb een technische achtergrond en was samen met een voormalig compagnon bezig om het bedrijf Netpresenter van de grond te krijgen, een bedrijf gespecialiseerd in innovatieve communicatieproducten.” “We constateerden dat er in Nederland nog geen AMBER Alert bestond. Daar wilden we graag verandering in brengen, want een samenleving die haar kinderen niet kan beschermen heeft geen bestaansrecht. Toch duurde het nog vier jaar voordat ons alarmeringssysteem officieel gelanceerd kon worden. In die vier jaar hebben we veel bijgeleerd over politiewerk en minstens zo belangrijk, ontzettend veel gelobbyd.”

Netwerk tegen onrecht

Ernst Hirsch Ballin, destijds minister van Justitie, zag heil in het alarmeringssysteem en in 2008 ging AMBER Alert van start. De groei zat er vanaf het begin goed in, want binnen een jaar hadden ze een miljoen deelnemers. Het ging zelfs zó goed, dat AMBER Alert in financiële zin aan het eigen succes ten onder dreigde te gaan. Frank: “We deden en doen dit uit ideologische overwegingen. En anderen helpen ons. We maken enorm veel gebruik van crowdsourcing en geven mede daardoor geen euro uit aan marketing. Dat is bijzonder. Toch kost de organisatie van AMBER Alert nog steeds geld. Maar ik heb het er graag voor over want ik kan gewoon absoluut niet tegen onrecht. We werken nauw samen met de politie en hebben steun van Nederlandse ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid & Justitie, Defensie en Economische Zaken.”

Frank heeft de ambitie om het succes van AMBER Alert uit te breiden naar heel Europa. Hij heeft inmiddels een netwerk van politiespecialisten in zestien landen opgezet, inclusief de benodigde digitale systemen en opleidingen en zit er regelmatig voor aan tafel met regeringsleiders. Het nieuwe netwerk AMBER Alert Europe moet helpen om de interlandelijke communicatie over vermissingen te verbeteren. Frank: “Ik vind gewoon dat ik er alles aan moet doen om dat voor elkaar te krijgen.”

Technologie

Het ‘Attention Management Platform’ van Netpresenter wordt dagelijks wereldwijd gebruikt op miljoenen (mobiele) apparaten. Door AMBER Alert, maar ook door anderen zoals Jacobs Douwe Egberts, TNT, Johnson & Johnson, overheidsinstanties, ziekenhuizen, de politie en zelfs hele landen. Als de politie vreest voor het leven van een vermist of ontvoerd kind, kan zij via AMBER Alert snel veel mensen informeren met een landelijk waarschuwingsbericht, via onder andere radio, televisie, internet, sms, personal computers, apps en matrixborden. Het alarmeringssysteem, dat 12 miljoen mensen bereikt binnen 15 minuten (!) vergroot de kans op een goede afloop aanzienlijk.

Betrokken

Ook acconavm voelt zich verbonden met de ideologie van AMBER Alert. René Nijsten, Directeur Belastingadvies: “En dus dragen ook wij een steentje bij. Voor het samenstellen van de jaarstukken van de beide ANBI-stichtingen (AMBER Alert Nederland en AMBER Alert Europe) brengen we AMBER Alert geen kosten in rekening. Ook adviseren wij hen kosteloos bij de vaak complexe fiscale wet- en regelgeving die internationaal opereren met zich meebrengt. Wij vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en zijn er hartstikke trots op om op deze manier een bijdrage te leveren. AMBER Alert is een prachtig voorbeeld van wat technologie de maatschappij kan opleveren. Frank Hoen: “Het succes van AMBER Alert is niet mogelijk zonder de belangeloze bijdragen van allerlei partners en organisaties. Wij zijn acconavm zeer dankbaar voor hun vrijwillige ondersteuning en advies.”

www.netpresenter.com
www.amberalert.nl

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht