De ‘vernieuwde’ Arbowet wordt vanaf juli 2018 officieel gehandhaafd

Arbowet 2018

Sinds juli 2017 is de ‘vernieuwde’ Arbowet van kracht. Tot 1 juli van dit jaar gold een overgangstermijn waarbinnen de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) terughoudend controleerde en geen boetes heeft uitgedeeld. Vanaf nu is dit anders.

Wat houdt deze Arbowet precies in?

In 2017 hebben wij u al op de veranderingen in deze vernieuwde Arbowet gewezen. Er zijn onder andere enkele bepalingen toegevoegd. Daarnaast geeft de vernieuwde wet werkgever, werknemer en bedrijfsarts meer handvaten om verzuim actief terug te dringen.

De belangrijkste maatregelen die gelden sinds juli 2017

 • Medewerkers hebben toegang tot een open spreekuur van de bedrijfsarts.
 • Medewerkers hebben recht op een second opinion van een onafhankelijke bedrijfsarts als ze het niet eens zijn met het advies van hun eigen bedrijfsarts.
 • Werkgevers moeten een preventiemedewerker benoemen. Dit was al een bestaande verplichting, maar deze maatregel wordt vanuit de vernieuwde Arbowet steviger aangezet.
 • Bedrijfsartsen zijn onafhankelijker en kunnen rechtstreeks contact opnemen met medewerkers.

En, waarschijnlijk de meest ingrijpende maatregel die u in ieder geval geïmplementeerd moet hebben: Alle werkgevers zijn verplicht een basiscontract te hebben met een arbodienst waarin in ieder geval alle bovenstaande maatregelen geregeld moeten zijn. Deze maatregelen gelden dus ook voor werkgevers die al een bestaand contract hebben bij een arbodienst.

Handhaving door de inspectie SZW

De Inspectie SZW gaat actief handhaven op de verplichtingen van de vernieuwde Arbowet. Vaak zal de inspectie eerst een waarschuwing geven zodat u de tijd heeft te voldoen aan alle verplichtingen van de vernieuwde Arbowet. Voor wat betreft de maatregelen uit de vernieuwde Arbowet mag de Inspectie SZW er echter ook voor kiezen om direct boetes op te leggen. U moet dan rekening houden met de volgende bedragen:

 • Het ontbreken van een basiscontract: € 1.500;
 • niet de mogelijkheid bieden tot een second opinion: € 1.500;
 • het niet juist ter beschikking stellen van een second opinion: € 750;
 • het ontbreken van een preventiemedewerker: € 1.500;
 • geen gelegenheid bieden voor een open spreekuur: € 1.500.

Het voorkomen van boetes zou natuurlijk niet de enige drijfveer moeten zijn voor het voldoen aan de Arbowetgeving. Het is belangrijk dat uw arbodienstverlening een serieuze plaats krijgt binnen de organisatie.

Advies

Wij adviseren u graag over wat deze vernieuwde Arbowet voor uw organisatie betekent en hoe u uw personeelsbeleid verder kunt optimaliseren. Neem geheel vrijblijvend contact op met uw acconavm adviseur of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht