http://coronadossier

De invloed van Transfer Pricing bij Covid-19

transfer pricing

Maakt uw onderneming deel uit van een internationaal concern? En ervaart u omzetdaling binnen uw vestiging? Dan zijn de bestaande afspraken tussen het moederbedrijf en de Nederlandse dochter in het kader van Transfer Pricing leidend bij de aanvraag van steunmaatregelen.

In het kader van de gevolgen van de Covid-19 kan binnen een concern de vraag opkomen hoe de opbrengsten en kosten per concernonderdeel bepaald dienen te worden. Dit heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld de toepassing van de NOW-regeling van de Nederlandse overheid. De NOW-regeling kent een hogere tegemoetkoming toe bij meer omzetdaling.

Steun voor Nederlandse vestiging

Indien bijvoorbeeld een verkoopkantoor in Nederland een vergoeding ontvangt van de buitenlandse moedervennootschap met betrekking tot de kosten in Nederland (met een relatief geringe opslag), dan moet men deze afspraak blijven nakomen.

Het risico ligt in dit geval bij de buitenlandse moedervennootschap (de entrepreneur), waarbij Nederland een meer routinematige functie uitoefent met relatief weinig risico. Ook het toepassen van een ‘force majeure’ bepaling uit een Service Level Agreement is niet vanzelfsprekend en hangt erg af van de totale impact van corona op de business.

Wel is helder dat de exacte gevolgen van corona voor de Transfer Pricing systematiek nog niet uitgekristalliseerd zijn. De eventuele gevolgen dient u te baseren op onafhankelijke ‘comparables’. In deze fase van de crisis zijn deze echter nog niet beschikbaar.

Benutten van de steunmaatregelen – internationaal

Speelt in uw bedrijf deze Transfer Pricing problematiek? Neemt u dan gerust contact op met onze collega’s van Accon International. Zij denken graag met u mee over mogelijke invullingen en optimale benutting van de geboden maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven.

Meer corona-advies

In het online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ voorzien onze experts u van de laatste tips en adviezen in uw branche.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht