De gevolgen van zwartwerken

e gevolgen van zwartwerken

Zwartwerken gebeurt overal om ons heen in verschillende branches. Zwartwerken is het verkrijgen van inkomsten zonder de daarover verschuldigde belasting en premies te betalen. Het klinkt verleidelijk, maar zwartwerken is bij wet verboden en dus strafbaar. Het brengt veel risico’s met zich mee.

Ondernemers die er voor kiezen om werknemers niet in loondienst te nemen doen dit omdat zij denken dat er veel geld wordt bespaard. De risico’s die hierbij worden gelopen zijn echter groot. Als het zwart uitbetalen van personeel aan het licht komt, krijg je als ondernemer van de Belastingdienst naheffing over het zwart uitbetaalde loon. De Belastingdienst zal hierbij uitgaan van een volledige werkweek en kan verhalen over de wettelijk vastgestelde periode van 5 jaar. De naheffingsaanslagen zullen met boetes verhoogd worden. Daarnaast kan de FIOD ingeschakeld worden.

Er ontstaat ook een discussie als een werknemer ziek wordt en verklaart dat hij in de veronderstelling was dat hij in loondienst werkzaam is. De werknemer kan gedurende zijn ziekte tot een maximum van 2 jaar lang salaris opeisen. De werknemer kan jou als ondernemer tevens aansprakelijk stellen als hij bij het uitvoeren van de werkzaamheden (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt. De werknemer is namelijk onverzekerd bij zwartwerken. De Belastingdienst doet regelmatig inspecties en voert waarneming ter plaatse uit.

Kosten werknemers in loondienst

Ondernemers denken vaak dat werknemers in loondienst nemen een hoop extra kosten met zich meebrengt. In Nederland bedragen de werkgeverslasten echter ongeveer 20% en hiermee worden veel risico’s vermeden. Alle werkgeverslasten zijn aftrekbaar van de winst, er wordt dus ook een fiscaal voordeel behaald. Afhankelijk van de branche zijn er verschillende mogelijkheden om werknemers in loondienst te nemen. Voorbeelden hiervan zijn nul-uren-contracten en oproepkrachten.

Heb je nog vragen over het in loondienst nemen van werknemers? Neem dan telefonisch contact  op met onze collega’s van werkgeversservice. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 0573 – 299 299.

Wil je meer weten over Acconline, dan kun je een mail sturen naar servicedesk@acconline.nl of bellen naar 088 – 66 44 999.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht