De dubbele eigen woning

10 dubbele woning 572x300

Hoewel de huizenverkoop zichtbaar aantrekt, zijn er nog veel mensen met een dubbele eigen woning: één in de verkoop en één waarin zij wonen. Vanwege de crisis heeft de overheid de regels destijds versoepeld met betrekking tot hypotheekrenteaftrek. Met ingang van 2015 zijn er aanpassingen.

In principe is het niet mogelijk om binnen een fiscaal partnerschap, twee fiscale eigen woningen te bezitten. Hierop zijn echter uitzonderingsregelingen:

Als een van de woningen in aanbouw is of in de verkoop staat, kan er toch sprake zijn van twee fiscale eigen woningen. Dit kan leiden tot een dubbele hypotheekrenteaftrek, voor zowel de nieuwe – nog leegstaande – fiscale eigen woning als de te koop staande woning. Dit geldt voor een periode van maximaal 3 jaar. De maatregelen ten gevolge van de crisis, de zogenaamde coulancemaatregelen, zouden met ingang van 2015 wijzigen. Echter heeft de wetgever ervoor gekozen de driejaarstermijn te handhaven en structureel in de wet op te nemen.

De coulancetermijn voor dubbele hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning is daarmee in 2015 gehandhaafd op een driejaarstermijn. Tevens heeft de wetgever ervoor gekozen om het voor belastingplichtigen structureel mogelijk te maken om na een periode van tijdelijke verhuur van de voormalige eigen woning hypotheekrente in aftrek te brengen. De woning zal na de periode van tijdelijke verhuur weer worden betrokken in het inkomen uit werk en woning.

Het gevolg van het wegvallen van een kwalificatie als fiscale eigen woning is dat de woning als onderdeel van de rendementsgrondslag wordt belast. Dit leidt effectief tot een hogere belastingheffing. Tegelijkertijd is de betaalde hypotheekrente niet langer aftrekbaar van het inkomen uit werk en woning. Dit kan gevolgen hebben voor uw fiscale positie.

Het is raadzaam om in dat geval de hogere belastingdruk in de persoonlijke sfeer alvast via een voorlopige aanslag te voldoen. Zo kunt u in ieder geval een rentevoordeel behalen. Immers de belastingrente over uw fiscale verplichtingen kan sinds 2014 oplopen tot 4 procentpunten.

We kunnen ons voorstellen dat de aanpassingen vragen bij u oproepen. Wij adviseren u graag en kunnen u bijstaan in het bepalen van uw fiscale positie. Uw vraag kunt u stellen via het contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht