De brexit: dit zijn de zaken die u nú kunt regelen

De brexit: dit zijn de zaken die u nú kunt regelen

brexit nu regelen

Handelt u als Nederlandse ondernemer met het Verenigd Koninkrijk? Op 29 maart 2019 is het zover: de brexit. Het Verenigd Koninkrijk is dan geen lid meer van de EU. Heeft u nog geen voorbereidingen getroffen? Wees op tijd: acconavm vertelt u wat u nú kunt doen.

Op dit moment is er nog weinig bekend over wat exact de gevolgen zullen zijn van de uittreding. Wat wel zeker is: ruim 30.000 bedrijven in Nederland krijgen binnenkort voor het eerst te maken met douaneformaliteiten. De grotere bedrijven én de kleinere ondernemers.

1. Check vergunningen, certificaten en leveringsvoorwaarden

Ga na welke vergunningen en certificaten u nodig heeft. Laat u hierover informeren. Voor sommige producten gelden strenge invoerregels. Soms is een vergunning alleen nodig voor bepaalde producten uit specifieke landen.

Heeft u in kaart welke certificaten of vergunningen voor u noodzakelijk zijn? Vraag deze zo snel mogelijk aan. Ook dit kan uiteindelijk wel 3 maanden duren.

Controleer de leveringsvoorwaarden en leveringscondities in de contracten met uw afnemers of leveranciers en pas deze aan.

2. Douaneaangifte zelf doen of uitbesteden?

Krijgt u voor het eerst te maken met douaneformaliteiten? Kijk welke extra kosten u hiervoor moet maken. Ga voor uzelf na wat voordeliger is: ga ik het zelf doen of uitbesteden aan een expediteur, transporteur of koeriersbedrijf? Gaat u uw aangiftes zelf indienen, dan heeft u aangiftesoftware nodig. Ook krijgt u te maken met andere werkprocessen. Laat u hierover goed informeren en laat u (en uw medewerkers) eventueel opleiden.

Let op: of u het nu uitbesteedt of liever zelf doet, u blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de ingediende aangifte.

Goed om te weten: wachttijden door grenscontroles

Houd er rekening mee dat verzendtijden langer worden door grenscontroles. Daardoor kan het meer tijd kosten om uw vracht ‘over te laten stappen’. Handelt u in goederen met een bepaalde houdbaarheid? Deze moet u dan wellicht eerder ex- of importeren. Maak hier van tevoren een plan van aanpak voor.

Handige hulpmiddelen voor u

Wilt u de risico’s van de Brexit voor uw organisatie in kaart brengen en maatregelen treffen? De Nederlandse overheid heeft twee handige tools voor u: de Brexit Impact Scan en de Brexit-voucher.

Brexit Impact Scan

Deze scan geeft u een goed beeld van de zaken waar u tegenaan loopt bij de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Doe de scan.

Brexit-voucher

Heeft u een Nederlandse mkb-onderneming en heeft u bestaande economische belangen in het Verenigd Koninkrijk? En blijkt uit de Brexit Impact Scan dat uw bedrijf gevolgen gaat ondervinden van de brexit? Dan kunt u de Brexit-voucher aanvragen. Met deze voucher kunt u subsidie krijgen voor advies van een externe deskundige, over onder meer:

  • Wat betekent de terugkeer van de douane aan de grens voor u?
  • Wie draait op voor de extra kosten?
  • Heeft u alternatieven voor afzetmarkten of leveranciers?
  • Hoe afhankelijk bent u van ‘just in time’-leveringen?

acconavm kan u ondersteunen

Wilt u meer informatie over de voorbereidingen die u kunt treffen voor de brexit? Of kunt u hierbij hulp gebruiken? acconavm ondersteunt u graag. Wij nodigen u graag uit om een ‘bakkie’ te doen met uw adviseur. Of neem contact op met één van onze vestigingen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht