http://coronadossier

Coronavirus: verlengde overheidssteun tot en met 2021

steunpakket 3

Op 1 oktober gaat een derde steunpakket in voor ondernemers. Bestaande regelingen krijgen een vervolg, maar worden ook (stapsgewijs) versoberd. Ook neemt het kabinet nieuwe maatregelen om kleine bedrijven te helpen investeren. Bekijk het overzicht en ontdek welke acties u kunt ondernemen.

Update 16 oktober
Als adviseur heb ik de afgelopen maanden gemerkt dat ondernemers onze steun en adviezen zeer waarderen. De komende tijd helpen we u graag waar nodig, ook met het oog op het nieuwe steunpakket. Zo ontdekt u welke perspectieven dit u biedt.

Steunpakket 3.0

Verlengde maatregelen in het derde steunpakket

Deze bestaande maatregelen worden verlengd:

 • NOW: t/m 30 juni 2021, onder nieuwe voorwaarden
 • Tozo: t/m 30 juni 2021, onder nieuwe voorwaarden
 • TVL: t/m 30 juni 2021, onder nieuwe voorwaarden
 • Diverse coronakredieten: BMKB-C, GO-C, KKC
 • NL Leert Door: kosteloze bijscholing voor u en uw medewerkers

Over de NOW 3.0

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt per 1 oktober verlengd, met drie tijdvakken van drie maanden. In het eerste tijdvak komen bedrijven in aanmerking bij minimaal 20 procent omzetdaling. In het tweede en derde tijdvak (vanaf januari 2021) is dit minimum 30 procent.

Belangrijk nieuws over de afbouw:

 • De steun over negen maanden wordt afgebouwd: van 80 procent naar 70 procent en in het laatste tijdvak 60 procent.
 • Tegenover deze afbouw staat dat ondernemers de loonsom geleidelijk kunnen laten dalen met 10, 15 en 20 procent, zonder dat dit invloed heeft op de subsidie.

Tozo: veranderingen per 1 oktober

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) gaat opnieuw in. Van 1 oktober tot 1 april 2021 kunt u de Tozo 3 aanvragen. Maakt u al gebruik van Tozo 2 (tot eind september), dan wordt dit niet automatisch verlengd met de Tozo 3. U moet de Tozo 3 dus apart aanvragen.

Dit verandert er:

 • Gemeenten gaan extra steun bieden, zoals hulp bij bij- of omscholing en heroriëntatie.
 • Zelfstandig ondernemers kunnen voor maximaal zes maanden een uitkering voor levensonderhoud aanvragen. De aangekondigde beperkte vermogenstoets wordt uitgesteld tot 1 april 2021. Met de aangescherpte coronamaatregelen past het niet om TOZO strenger te maken.

Belastinguitstel loopt binnenkort af

Tot 1 oktober 2020 kunnen ondernemers belastinguitstel aanvragen. Dit uitstel loopt uiterlijk tot 1 januari 2021. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat ondernemers uitgestelde belasting niet meer terug kunnen betalen. Zij krijgen hiervoor twee jaar de tijd. De tijdelijke verlaging van de invorderingsrente – naar bijna nul – wordt wél verlengd, tot en met 31 december 2021.

Kredieten en garanties

De volgende kredietregelingen blijven ook na 1 oktober beschikbaar:

Ontdek nieuwe perspectieven

Voor veel ondernemers is de coronacrisis voorlopig nog niet voorbij. Dan is het fijn om een sparringpartner aan uw zijde te hebben. Die samen met u kijkt: wat is het toekomstperspectief voor uw onderneming? En hoe waarborgt u de continuïteit? Soms moet u hiervoor de bakens verzetten en de focus leggen op wat écht belangrijk is. We gaan graag met u in gesprek. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Wij zijn er voor u.

Prinsjesdag: ontdek uw focus voor 2021

Deze aangekondigde maatregelen staan los van de nieuwe belastingplannen voor 2021, die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de maatregelen die voor u gelden? Meld u aan voor het Ondernemerswebinar op 16 september, de dag na Prinsjesdag. En abonneer u op onze Nieuwsbrief. U ontvangt dan de Prinsjesdag-special in uw mailbox.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht