http://coronadossier

Coronavirus: verlengde en nieuwe regelingen voor ondernemers

Coronavirus: verlengde en nieuwe regelingen voor ondernemers

Vandaag presenteerde Rijksoverheid het noodpakket 2.0. Met verlenging van bestaande tegemoetkomingen én een nieuwe regeling voor zwaar getroffen sectoren. Wat betekent dit voor u als ondernemer? Hoewel nog niet alle ins en outs bekend zijn, geven we u graag een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Noodpakket 2.0

Bestaande regelingen die doorlopen

  • NOW: verlengd tot 1 oktober 2020.
  • Tozo: verlengd tot 1 oktober 2020, onder nieuwe voorwaarden.
  • De verlaging van belastingrente en invorderingsrente geldt tot 1 oktober 2020.
  • Verlenging van de coronakredieten: BMKB, GO, KKC, DOL en Qredits.

Nieuwe voorwaarden NOW

Bij de NOW 2.0. gelden nieuwe voorwaarden. Als bedrijven meer dan 20 medewerkers willen ontslaan én in aanmerking willen komen voor de NOW, moeten ze een akkoord hebben met een vakbond of andere personeelsvertegenwoordiging. Geen akkoord? Dan krijgen ondernemers 5 procent minder subsidie.

Goed om te weten: de NOW staat los van de bescherming van het ontslagrecht en van de regels voor collectief ontslag. De bestaande extra korting van 50 procent bij bedrijfseconomisch ontslag vervalt in de NOW.

Nieuw: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB

Ook presenteerde het kabinet een nieuwe maatregel: de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers in de getroffen sectoren uit de TOGS-regeling.

Met name ondernemers in de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen – bovenop de NOW-uitkering – een belastingvrije tegemoetkoming om in hun vaste materiële kosten te kunnen voorzien.

De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetdaling (minimaal 30 procent). De maximale vergoeding is 50.000 euro voor 1 juni tot 1 oktober. Aanvankelijk was het bedrag lager: 20.000 euro voor 1 juni tot 1 september.

Nieuw: NL leert door

Ook faciliteert de overheid kosteloze (online) om- en bijscholing en ontwikkeladviezen voor iedereen die door de crisis is geraakt. Dit geldt voor uzelf, uw werknemers, flexwerkers en zzp’ers. Hoe deze regeling precies gaat werken, is nog niet duidelijk.

Blijf op de hoogte

Naast bovenstaand nieuws komt er mogelijk nog aanvullende steun voor bepaalde sectoren. Via ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ voorzien we u van het relevante nieuws, tips en adviezen voor uw branche.

Maak een afspraak

Hebt u vragen over coronagerelateerde vraagstukken in uw onderneming? Of wilt u advies bij andere ondernemerszaken? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Wij zijn er voor u.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht