Coronavirus: 300 miljoen euro extra financiering voor het mkb

Ondernemers kunnen nu gebruikmaken van de verruimde Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Hiermee verwacht het kabinet dat er 300 miljoen euro extra financiering komt voor het mkb. Ik leg u graag uit hoe het werkt.

Wat is de BMKB?

Stel dat u een lening wilt afsluiten, maar u kunt de kredietverstrekker onvoldoende zekerheid (onderpand) bieden. Met de BMKB staat de overheid voor een groot deel garant, zodat kredietverstrekkers u toch een lening kunnen bieden.

De nieuwe regeling

Vanwege de coronaproblematiek heeft het kabinet de regeling verruimd. Dit houdt in:

  • De overheid staat nu garant voor 67,5 procent (90 procent van 75 procent van het geleende bedrag). Voorheen was dit 45 procent.
  • De regeling is nu ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot twee jaar. In eerste instantie was dit geldig voor een looptijd van een jaar.

Rekenvoorbeeld

Stel dat u 100.000 euro wilt lenen, dan staat de overheid nu garant voor 67.500 euro.  32.500 euro valt onder het risico van de kredietverstrekker.

300 miljoen euro

De verruimde BMKB is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te helpen bij coronaproblematiek. Het kabinet schat dat met deze regeling 300 miljoen euro aan extra financiering vrijkomt voor het mkb.

Kom in actie

Overweegt u een extra lening aan te vragen? Mijn collega’s en ik ondersteunen u graag bij de aanvraag. Houd rekening met een doorlooptijd van minimaal vier weken, nadat u de financieringsaanvraag heeft gedaan. U kunt de BMKB niet zelf aanvragen, dat is de taak van uw kredietverstrekker.

Benodigde documenten

Voor een financieringsaanvraag is een degelijke onderbouwing noodzakelijk. Verder levert u onder meer aan:

  • uw jaarcijfers van 2017 en 2018
  • uw conceptjaarcijfers van 2019, zo realistisch mogelijk
  • een liquiditeitsprognose, waaruit een tekort blijkt
  • een prognose over 2020 en 2021
  • een actuele crediteurenlijst

Meer mogelijkheden

Wilt u meer mogelijkheden ontdekken om de schade van het coronavirus te beperken? Lees deze blog van mijn collega Edwin Ufkes, met vijf tips voor ondernemers. Of stel direct uw vraag via onderstaand formulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht