http://coronadossier

Coronavirus: 300 miljoen euro extra financiering voor het mkb

Ondernemers kunnen nu gebruikmaken van de verruimde Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Hiermee verwacht het kabinet dat er 300 miljoen euro extra financiering komt voor het mkb. Ik leg u graag uit hoe het werkt.

Update 30 april 2020 | De BMKB-regeling wordt opnieuw versoepeld. De looptijd van een krediet wordt verlengd tot 4 jaar en de uitgebreide liquiditeitsprognose wordt vervangen door een omzettoets. Verder wordt het garantieplafond van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling) flink verhoogd naar 10 miljard euro. Voorheen was dit 400 miljoen euro. De regeling is op 29 april 2020 voor zowel het mkb als grote ondernemingen geopend.

Wat is de BMKB?

Stel dat u een lening wilt afsluiten, maar u kunt de kredietverstrekker onvoldoende zekerheid (onderpand) bieden. Met de BMKB staat de overheid voor een groot deel garant, zodat kredietverstrekkers u toch een lening kunnen bieden.

De nieuwe regeling

Vanwege de coronaproblematiek heeft het kabinet de regeling verruimd. Dit houdt in:

  • De overheid staat nu garant voor 67,5 procent (90 procent van 75 procent van het geleende bedrag). Voorheen was dit 45 procent.
  • De regeling is nu ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot twee jaar. In eerste instantie was dit geldig voor een looptijd van een jaar.

Rekenvoorbeeld

Stel dat u 100.000 euro wilt lenen, dan staat de overheid nu garant voor 67.500 euro.  32.500 euro valt onder het risico van de kredietverstrekker.

300 miljoen euro

De verruimde BMKB is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te helpen bij coronaproblematiek. Het kabinet schat dat met deze regeling 300 miljoen euro aan extra financiering vrijkomt voor het mkb.

Kom in actie

Overweegt u een extra lening aan te vragen? Mijn collega’s en ik ondersteunen u graag bij de aanvraag. Houd rekening met een doorlooptijd van minimaal vier weken, nadat u de financieringsaanvraag heeft gedaan. U kunt de BMKB niet zelf aanvragen, dat is de taak van uw kredietverstrekker.

Benodigde documenten

Voor een financieringsaanvraag is een degelijke onderbouwing noodzakelijk. Verder levert u onder meer aan:

  • uw jaarcijfers van 2017 en 2018
  • uw conceptjaarcijfers van 2019, zo realistisch mogelijk
  • een liquiditeitsprognose, waaruit een tekort blijkt
  • een prognose over 2020 en 2021
  • een actuele crediteurenlijst

Meer mogelijkheden

Wilt u meer mogelijkheden ontdekken om de schade van het coronavirus te beperken? Lees deze blog van mijn collega Edwin Ufkes, met vijf tips voor ondernemers. Of stel direct uw vraag via onderstaand formulier.

Meer weten?

Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.
Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Neem contact met ons op

 

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht