http://coronadossier

Coronasteunpakketten opnieuw uitgebreid in Q4 2021

coronasteunpakketten

Ervaart u als ondernemer (opnieuw) financiële gevolgen van de coronamaatregelen? Wellicht komt u in aanmerking voor extra steun of uitstel van belastingbetaling. De steunpakketten zijn namelijk weer uitgebreid. Overleg met uw acconavm adviseur welke regelingen het best bij u passen.

Update 21 december 2021

De regelingen op een rij

In onderstaande afbeelding ziet u de hoofdpunten van alle lopende regelingen zoals aangekondigd op 26 november jl. Daaronder lichten we er enkele aandachtspunten uit.

steunpakket november - december 2021

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

U kunt gebruikmaken van de TVL als u meer dan 20 procent omzetverlies lijdt ten opzichte van Q4 2019 of Q1 2020. Alle sectoren komen in aanmerking. Bedrijfskundig Adviseur Lourens Minnema schreef eerder al een blog over TVL Q4 2021. Ook over de verhoging van de maximale staatssteungrens van 1,8 miljoen naar 2,3 miljoen euro publiceerden we al eerder. Het is nog niet bekend wanneer precies het TVL-loket voor de aanvraag bij RVO opent.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De NOW is een tegemoetkoming in loonkosten, zodat u uw personeel kunt behouden. Deze nieuwe aanvraagperiode (NOW 7) heeft grotendeels dezelfde voorwaarden als NOW 6. U kunt NOW-steun aanvragen voor november en december 2021. Het loket voor de aanvraag opent op 13 december 2021. Daar waar de overheid de nieuwe NOW-regeling aankondigt als NOW 5, zal UWV doortellen in aanvraagperiodes en verwachten we periode 7.

Accountantsproduct nodig?

De regelingen TVL en NOW zijn gebaseerd op een inschatting van uw omzetverlies. Later wordt u gevraagd om uw werkelijke omzetverlies aan te geven. De subsidie wordt dan definitief vastgesteld. U krijgt dan de laatste termijn uitbetaald, maar soms moet u (gedeeltelijk) terugbetalen. Het kan zo zijn dat u minder dan 125.000 euro subsidie hebt aangevraagd, maar nu toch recht hebt op meer dan 125.000 euro. U hebt dan alsnog een accountantsproduct nodig. U vraagt dit aan bij uw  acconavm accountant of adviseur. De benodigde verklaring neemt wel even tijd, dus wacht niet te lang met aanvragen.

Deadlines TVL en NOW

Hebt u eerder TVL of NOW aangevraagd? Let dan op deze termijnen:

  • De vaststelling voor TVL Q2-2021 is open. Dien uiterlijk 8 maart 2022 uw aanvraag tot vaststelling in.
  • De vaststelling voor NOW 2e aanvraagperiode sluit op 31 maart 2022.

Uitstel van belastingbetaling

Hebt u al eerder uitstel van belastingbetaling aangevraagd? Dan hoeft u nu niets te doen. Dit uitstel wordt automatisch verlengd tot eind 2021. Hebt u nog niet eerder uitstel aangevraagd? Of wilt u opnieuw een aanvraag doen voor een nieuwe schuld? Dan kunt u dat doen tot en met 31 december 2021. Zodra deze aanvraag is goedgekeurd, krijgt u uitstel van betaling voor de belastingen waarvan de uiterste betaaldatum voor 1 februari 2021 verstrijkt.

Als u uitstel van betaling hebt gekregen, start u op 1 oktober 2022 met aflossen. Daar krijgt u tot uiterlijk 1 oktober 2027 de tijd voor. Per 1 juli 2022 gaat ieder halfjaar de invorderingsrente met 1 procent omhoog.

Deadlines op een rij

  • Aanvragen TVL Q4 2021: loket voor inschrijving sluit op 28 januari 2022.
  • Aanvragen NOW 7: loket voor inschrijving is geopend en sluit op 31 januari 2022.
  • Uitstel van belastingbetaling: bestaande uitstelregelingen worden automatisch verlengd tot en met december 2021. Voor nieuwe aanvragen hebt u tot en met 31 december 2021 de tijd.
  • Indienen vaststelling TVL Q2 2021 bij RVO: 8 maart 2022.
  • Aanvragen vaststelling NOW 2 bij UWV: 31 maart 2022.

Wij staan voor u klaar

Bij acconavm begrijpen we dat deze nieuwe regelingen vragen kunnen oproepen. Én dat ze mogelijkheden kunnen bieden voor uw onderneming. Daarom staan wij voor u klaar. Neem contact op met uw adviseur of maak een afspraak bij een kantoor bij u in de buurt. Wacht hier niet te lang mee, zodat we samen voldoende tijd hebben om bijvoorbeeld een aanvraag te doen. Samen brengen we u en uw onderneming verder, met focus op de toekomst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerard Tooten Regiodirecteur
Gerard Tooten (Directeur MKB Advies)
Met 25 jaar ervaring in het bankwezen brengt Gerard Tooten mkb-ondernemers in Noord-Nederland verder, met focus op de toekomst. Zijn enthousiasme, betrokkenheid en positiviteit prikkelen ondernemers, zodat ze het beste uit zichzelf en hun onderneming halen. Zijn specialisme: financieringsvraagstukken.


<< terug naar overzicht