http://coronadossier

Coronasteun verlengd: kijk vooruit en focus op uw toekomst

kijk vooruit

Het kabinet maakte op 27 mei bekend dat de coronasteun opnieuw met drie maanden wordt verlengd. Wat betekent dit voor u als ondernemer? En hoe kunt u deze periode zo goed mogelijk benutten? Bekijk het overzicht van alle verlengde maatregelen en ontdek welke acties u kunt ondernemen.

Alle verlengde maatregelen

In onderstaande afbeelding ziet u alle verlengde maatregelen op een rij. Daaronder lichten we enkele aandachtspunten uit.Steun- en herstelpakket - 27 mei 2021

Deze maatregelen worden verlengd:

  • NOW: t/m 30 september 2021.
  • TVL: t/m 30 september 2021, onder dezelfde voorwaarden als in Q2.
  • Tozo: t/m 30 september 2021, geen rente t/m 1 januari 2021.
  • TONK: van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021, voor maximaal negen maanden.
  • Uitstel van belastingbetaling: invorderingsrente blijft 0,01 procent t/m 31 december 2021, daarna stijgt dit jaarlijks 1 procent.

TVL los van NOW

Vanaf NOW 3 (vanaf oktober 2020) telt de TVL niet meer mee als omzet voor de NOW. Hierdoor ontvangen veel werkgevers meer subsidie bij de aanvraag van de definitieve subsidie vanaf NOW 3. Dit biedt u als ondernemer meer ademruimte en een steun in de rug om na corona weer volledig op eigen benen te staan.

Tozo en TONK

Ook de Tozo (steun voor zzp’ers) en de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) worden verlengd in het derde kwartaal. De terugbetalingstermijn van de Tozo-lening voor bedrijfskapitaal is met een halfjaar verlengd. Dit betekent dat er tot 1 januari 2022 geen rente in rekening wordt gebracht. Daarnaast is de looptijd van de lening verlengd van 42 naar 60 maanden.

Hebt u moeite om uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) te betalen? Dan kunt u via uw gemeente de TONK aanvragen. Deze kunt u (met terugwerkende kracht) krijgen van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 voor maximaal negen maanden.

Let op: belastinguitstel loopt af

Het uitstel voor belastingbetaling loopt binnenkort af. Tot en met 30 juni 2021 hebt u de tijd om bijzonder uitstel van belastingbetaling aan te vragen of te verlengen. Vanaf 1 juli 2021 ontstaan er weer betalingsverplichtingen. En uiterlijk op 1 oktober 2022 moet u beginnen met aflossen. Maar kunt u dan beginnen met aflossen? Of wilt u wellicht eerder met aflossen starten? Wat is de invloed op uw liquiditeit?

Praat hier eens over met uw adviseur. Samen met u kijken we naar uw liquiditeiten en de ontwikkeling hiervan. Deze liquiditeitsprognose geeft u inzicht om te sturen.

Kijk vooruit: focus op ná corona

Meer ademruimte is op de korte termijn uiteraard fijn en helpt u mogelijk door deze tijd heen. Maar er komt een moment waarop de coronasteun wegvalt. Gebruik de ruimte die u nu krijgt dan ook om vooruit te kijken naar de periode ná corona.

acconavm is uw sparringpartner hierin. Hoe kijkt u naar het toekomstperspectief voor uw onderneming? Hoe waarborgt u de continuïteit? Neem samen met ons een moment om stil te staan bij uw strategie en financiële situatie. Zo helpen we u tijdig bij te sturen of van koers te veranderen. Neem gerust contact met ons op of loop een kantoor bij u in de buurt binnen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerard Tooten Regiodirecteur
Gerard Tooten (Directeur MKB Advies)
Met 25 jaar ervaring in het bankwezen brengt Gerard Tooten mkb-ondernemers in Noord-Nederland verder, met focus op de toekomst. Zijn enthousiasme, betrokkenheid en positiviteit prikkelen ondernemers, zodat ze het beste uit zichzelf en hun onderneming halen. Zijn specialisme: financieringsvraagstukken.


<< terug naar overzicht