http://coronadossier

Coronareserve: verlaag voorlopige belastingaanslag

coronareserve

Bent u ondernemer voor de vennootschapsbelasting? En verwacht u in 2020 verliezen vanwege de coronacrisis? Dankzij de coronareserve kunt u het verwachte verlies over 2020 nu al verrekenen met de winst over 2019. Lees hoe dit u een liquiditeitsvoordeel oplevert. 

Oude situatie

Als uw bv of nv verlies lijdt, kunt u dit verlies verrekenen met eerder gemaakte winsten. Dit wordt carry back genoemd. Bijvoorbeeld: u maakt in 2020 verlies en wilt dit verrekenen met de winst van 2019. Deze verrekening kunt u toepassen in de aangifte vennootschapsbelasting van 2020, die op zijn vroegst plaatsvindt in 2021. U krijgt de terugbetaling dan ook pas in 2021.

Nieuwe situatie

Vanwege de coronacrisis vindt het kabinet het ongewenst dat ondernemers zo lang op terugbetaling moeten wachten. Daarom mag u nu in de voorlopige aangifte vennootschapsbelasting 2019 het verwachte verlies in 2020 aftrekken als fiscale coronareserve. Als u de belasting voor 2019 al hebt betaald, betekent dit dat u (een deel van) de betaalde belasting dit jaar nog terugkrijgt.

Maximum

Let hierbij op dat de coronareserve niet hoger mag zijn dan het te verwachten verlies in 2020. Het resultaat van 2019 mag door de maatregel overigens ook niet negatief worden.

Aangifte al ingediend?

Hebt u de aangifte vennootschapsbelasting 2019 al ingediend? Dan kunt u de aangifte (laten) aanpassen en de coronareserve alsnog toepassen. Uw acconavm adviseur helpt u hierbij graag.

Tip: meer nieuwe maatregelen

Naast deze maatregel heeft het kabinet inmiddels ook Noodpakket 2.0 aangekondigd. Tip: lees dit artikel van mijn collega Edwin Ufkes en ontdek voor welke maatregelen u in aanmerking komt.

Wij zijn er voor u

Wilt u ondersteuning bij het toepassen van de coronareserve? Of hebt u andere (coronagerelateerde) vragen? Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.

Neem contact op

Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons? Ook dan zijn onze collega’s bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming graag verder, ook in moeilijke tijden.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht