http://coronadossier

Btw terugvragen bij onbetaalde facturen: zo werkt het

btw op oninbare facturen

Stel dat uw afnemers uw facturen niet meer kunnen betalen vanwege de coronacrisis. Wat betekent dit voor de btw-aangifte? In de meeste gevallen kunt u btw terugvragen. Als btw-expert leg ik het u graag uit.

Uw afnemer betaalt niet

Als u een factuur met btw verstuurt naar uw klanten, moet u die btw bij de eerstvolgende aangifte direct afdragen, ook als de factuur nog niet is betaald. Pas als het zeker is dat de factuur niet betaald wordt (en dus oninbaar is), kunt u de btw terugvragen.

Hierbij geldt:

  • De factuur is officieel oninbaar uiterlijk één jaar na het verstrijken van de overeengekomen uiterste betaaldatum.
  • Vervolgens moet u de btw terugvragen in de periodieke aangifte omzetbelasting* van het tijdvak waarin de factuur oninbaar is geworden.
  • Het betreffende onbetaalde factuurbedrag vermeldt u als negatieve omzet op uw aangifte omzetbelasting (van het genoemde tijdvak).

Als u btw terugvraagt, blijft de betalingsplicht van uw afnemer wél bestaan. Mijn advies: verzamel de oninbare facturen overzichtelijk bij elkaar zodat u ze in beeld blijft houden.

*De aangifte die u elk kwartaal of elke maand doet.

Uw afnemer betaalt alsnog

Stel dat uw afnemer de factuur (vertraagd en eventueel in delen) alsnog betaalt, nádat u de btw al hebt teruggevraagd via de aangifte omzetbelasting. Dan bent u verplicht om de btw weer aan de Belastingdienst af te dragen.

Dit zijn de regels:

  • Vermeld het alsnog ontvangen (deel van het) factuurbedrag als positieve omzet in de periodieke aangifte van het tijdvak waarin u de betaling hebt ontvangen.
  • De btw die u vervolgens opnieuw moet afdragen, vermeldt u als positieve te betalen omzetbelasting.

Belangrijke aandachtspunten

Krijgt u te maken met bovenstaande situatie? Dan druk ik u op het hart:

  1. Zorg ervoor dat u de btw terugvraagt in het juiste tijdvak. Volgens de vaste jurisprudentie hebt u géén recht op teruggave in een ander tijdvak.
  2. Zorg ervoor dat u de ontvangen btw ook vermeldt in de aangifte over het juiste tijdvak. Doet u dit niet, dan kan de Belastingdienst u een naheffingsaanslag (met boete) opleggen.
  3. Ontdekt u na het indienen van uw aangifte dat u niet (goed) rekening hebt gehouden met onbetaalde facturen? Dan kunt u binnen zes weken na aangifte bezwaar maken tegen uw eigen aangifte.

Wij staan voor u klaar

Hebt u vragen over de btw-aangifte bij onbetaalde facturen? Of wilt u meer tips en adviezen om een eventuele coronacrisis zo goed mogelijk te doorstaan? Neem contact op met uw acconavm adviseur, een vestiging bij u in de buurt óf stel je vraag direct aan Tim van Ewijk via T.vanEwijk@acconavm.nl.

Meer lezen

Hoe zit het met de btw als u zélf niet kunt voldoen aan betalingsverplichtingen? Lees mijn andere artikel over deze kwestie. En wilt u meer weten over betalingsproblemen in coronatijd? Lees dan ook het artikel van mijn collega Tanja Bode over de mogelijkheden voor selectieve betalingen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht