Btw bij een no show ?

Een klant heeft een reservering gemaakt voor bijvoorbeeld een overnachting, een etentje, theater of een reis. Er is een betaling gedaan, de klant komt echter niet opdagen. De vraag is nu of btw verschuldigd is over betalingen bij een no show bij de verkoop van tickets en reserveringen aan particulieren?

Kort gezegd bepalen de feiten of er btw afgedragen moet worden bij verkoop van tickets en reserveringen bij vliegtuigmaatschappijen, hotels, restaurants, bioscopen en reisorganisaties die (een deel van) de betaalde prijs mogen houden wanneer een particuliere klant niet komt opdragen.

Uitspraak Europees Hof

Er is door het Europese Hof twee keer uitspraak gedaan. Hoewel beide zaken overeenkomsten vertonen zijn er belangrijke verschillen op grond waarvan in de recente Air France-KLM zaak wel btw is verschuldigd over betalingen bij ‘no shows’ en in de eerdere Société Thermale d’Eugénie-les-Bains zaak dat niet het geval is.

Dit issue speelt overigens bij de verkoop aan particulieren, omdat de ondernemer dan een btw-voordeel behaalt. Bij de verkoop aan ondernemers wordt namelijk in het geval van annulering een creditfactuur opgesteld waardoor de btw wordt terugbetaald aan de afnemer.

Gehele aankoopbedrag versus voorschot

De betaling bij no shows in de Air France-KLM zaak bestaat uit het gehele aankoopbedrag voor de prestatie en in de Société Thermale d’Eugénie-les-Bains zaak, een hotelexploitant, slechts uit een voorschot. De luchtvaartmaatschappij lijdt dus geen schade door het niet komen opdagen van de passagier aangezien de passagier het gehele aankoopbedrag van het vliegticket heeft betaald. De stelling van de luchtvaartmaatschappij dat sprake is van een onbelastbare schadevergoeding als gevolg waarvan over de ontvangen vergoeding bij een no show geen btw is verschuldigd gaat niet op.

Contractuele afspraken

Daarnaast werd door de luchtvaartmaatschappij het recht voorbehouden om de niet-benutte dienst door te verkopen aan een andere passagier, zonder dat zij verplicht is de prijs ervan terug te betalen aan de oorspronkelijke passagier. Aangezien hieruit volgt dat de luchtvaartmaatschappij geen schade leidt, kan niet gesteld worden dat de ontvangen vergoeding gezien moet worden als een schadevergoeding waarover btw is verschuldigd.

Contractuele afspraken zijn van belang bij de vraag of er sprake is van een onbelastbare schadevergoeding waardoor over de reeds ontvangen vergoedingen bij een no show geen btw is verschuldigd.

Prijsgeven van rechten

Een ander verschil is dat de passagier bij de luchtvaartmaatschappij zijn recht op vervoer niet heeft prijsgegeven. Het recht op overnachting is wel prijsgegeven door middel van de annulering. In dat geval staat de betaling niet meer in rechtstreeks verband met een prestatie.

Air France KLM Société Thermale
 • Gehele aankoopbedrag betaald
 • Voorschot betaald
 • Geen schade
 • Wel schade
 • Koper geeft recht op dienst niet op, maar komt niet opdagen
 • Koper annuleert en geeft recht op dienst op
 • Verkoper mag ticket doorverkopen bij no show
 • Verkoper heeft geen
  garantie dat hij prestatie
  alsnog verkoopt

 

Conclusie

De beslissing in de Air France-KLM zaak kan invloed hebben op ondernemers uit verschillende sectoren zoals hotels, restaurants, reisorganisaties, theaters, bioscopen, vervoersbedrijven, musea en attractieparken en dergelijke die (een deel van) de betaalde prijs mogen houden wanneer een particuliere klant niet komt opdagen. Bent u werkzaam in een van deze sectoren? Dan is het in het licht van deze rechtspraak van belang om uw btw-positie opnieuw te beoordelen. Om vast te stellen of over de ontvangen vergoeding bij een no show, btw verschuldigd is, kunt u de btw adviseurs van acconavm om advies vragen, via onderstaand adviesformulier. Zij helpen u graag bij deze beoordeling.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht