Brexit – welke gevolgen heeft dit voor uw organisatie?

Brexit

Op 29 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op dit moment is nog weinig bekend wat exact de gevolgen zullen zijn van deze uittreding. Zo is het nog onzeker of het een zogenaamde ‘harde’ Brexit wordt of dat er een overgangsperiode komt.

Wat al wel duidelijk is dat een Brexit belangrijke gevolgen heeft voor ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Deze gevolgen gelden overigens ook voor  werknemers die werken in het Verenigd Koninkrijk.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen van een ‘harde’ Brexit?
Bij een ‘harde’ Brexit wordt er teruggevallen op de basisregels van de World Trade Organization. Deze basisregels zijn van toepassing op onderstaande onderwerpen:

  • importheffingen;
  • douaneprocedures;
  • extra certificaat- en controleverplichtingen;
  • verlies van markttoegang;
  • vervallen van intellectuele eigendomsrechten in het Verenigd Koninkrijk.

Hieronder hebben we een drietal vragen uitgelicht over de Brexit.

Uw organisatie doet geen zaken met het Verenigd Koninkrijk. Heeft de Brexit dan geen gevolgen voor mijn organisatie?

Dat is nog maar de vraag. Ook de binnenlandse handel in Nederland kan gevolgen ondervinden van de uittreding. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u als organisatie klanten heeft die wél naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Wat ook mogelijk is dat uw toeleveranciers producten uit het Verenigd Koninkrijk importeren. Het is belangrijk dat u een goed beeld heeft van uw klanten maar ook van uw toeleveranciers.
Indien uw organisatie of toeleveranciers niet direct worden geraakt door de Brexit maar dit wel geldt voor uw concurrenten dan is het goed om daar in uw strategie rekening mee te houden.

Komt er een overgangsperiode?

De onderhandelingen over het zogenaamde terugtrekkingsakkoord lopen op dit moment nog volop. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord komen, dan zal de overgangsperiode tot 31 december 2020 duren. In deze periode zal alles zoveel mogelijk ‘bij het oude blijven’ en in bijna alle gevallen zal er nog geen sprake zijn van douaneformaliteiten.

Let op: indien de EU en het Verenigd Koninkrijk er niet vóór 29 maart 2019, 00:00 uur uitkomen, dan is een ‘harde’ Brexit een feit! Aangezien op dit moment niet in te schatten is of er sprake zal zijn van een ‘harde’ Brexit, danwel een overgangsperiode, is ons advies om uw organisatie in ieder geval voor te bereiden op een ‘harde’ Brexit.

Wat kunt u nu al doen om goed voorbereid te zijn op de Brexit?

Vanuit de Nederlandse overheid wordt een tweetal tools ter beschikking gesteld, de Brexit-voucher en een Brexit Impact Scan. Met behulp van deze tools kunt u de risico’s voor uw organisatie in kaart brengen en maatregelen treffen.

Brexit-voucher

Het ministerie van Buitenlandse zaken stelt een Brexit-voucher ter beschikking. Op basis van de voucher ontvangt u een vergoeding van 50% van de werkelijk gemaakte advieskosten inzake de implicaties van de Brexit. Er geldt een maximum van 2.500 euro, exclusief btw.

Om voor deze voucher in aanmerking te komen, dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U hebt een Nederlandse mkb-onderneming (niet gevestigd op de Bonaire, Sint Eustatius of Saba).
  • U heeft bestaande economische belangen in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland).

Brexit Impact Scan

Deze scan geeft u een goed beeld van de zaken waar u tegenaan loopt bij de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. U vindt de scan hier.

Advies

Ons advies is om zo snel mogelijk met de voorbereidingen te starten. Neem voor meer informatie geheel vrijblijvend contact op met een van de adviseurs van acconavm via international@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Wij gaan graag met u in gesprek om te bekijken wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht