Brexit en btw: aandachtspunten bij de btw-aangifte

brexit

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK), dan kan de btw-aangifte sinds de brexit best ingewikkeld zijn. Nu voor veel ondernemers de btw-aangifte voor het eerste kwartaal aan de orde is, breng ik dit onderwerp graag onder de aandacht. Lees waarop u kunt letten, voor een zorgvuldige aangifte.

Hogere administratieve druk

Gedurende de overgangsperiode hebben ondernemers de kans gehad om aan de ‘nieuwe’ regels te wennen. De impact van de brexit wordt bij veel bedrijven dan ook nu pas zichtbaar. De toegenomen bureaucratie, de hogere kosten en de vertragingen zorgen voor veel hinder, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel, de NBCC.

Wordt de btw in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk belast?

De meer ingewikkelde kwartaalaangifte voor de btw kan uw administratieve druk ook verhogen. Want in welk geval wordt de btw in Nederland belast, en wanneer in het VK? En hoe past u uw factoren daarop aan? Ik leg het u uit.

 • Verkoop van goederen (b2b)

  Levert u zakelijk goederen aan het VK? Dan wordt dit voor de Nederlandse omzetbelasting als export zonder btw gezien. U hoeft dan geen ICP-opgaaf (intracommunautaire prestaties) te doen, maar wel een aangifte ten uitvoer bij de Nederlandse douane. Het is afhankelijk van de leveringsvoorwaarden en afgesproken contractuele bepalingen wie (u of uw afnemer) de uitvoerrechten betaalt.

 • Inkoop van goederen (b2b)

  Als u goederen zakelijk inkoopt vanuit het VK, dan doet u in beginsel een aangifte ten invoer. De btw wordt dan bij u (in Nederland) geheven. U geeft de btw aan over de douanewaarde van de goederen in Nederland (vraag 5b bij de btw-aangifte). Hebt u een vergunning artikel 23? Dan hoeft u de btw niet voor te financieren, maar wordt deze verlegd naar de eerstvolgende btw-aangifte.

 • Inkoop van diensten (b2b)

  Maakt u gebruik van diensten uit het VK? Dan is de hoofdregel dat u dit aangeeft in de btw-aangifte, bij rubriek 4a.

 • Verkoop van diensten (b2b)

  Verkoopt u diensten aan zakelijke relaties in het VK? Op de factuur vermeldt u dan ‘VAT Out of Scope’. Tot 31 december 2020 moest u deze diensten meenemen in de opgaaf ICP, nu is dit niet meer nodig.

 • Goederen en diensten aan particulieren

  Als u goederen en/of diensten verkoopt aan particulieren in het VK, bijvoorbeeld via een webshop, dan wordt dit in Nederland belast. Ook hier geldt: er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij elektronische diensten of restaurant- en cateringdiensten. Vertel ons uw situatie, dan kijken we met u mee. Per 1 juli gelden er nieuwe regels voor e-commerce en btw. Mijn collega Najma Adullahi schreef er een duidelijk artikel over.

Meer weten?

Veel ondernemers hebben zich de afgelopen maanden goed voorbereid op de brexit. Toch is het niet vreemd als de ‘nieuwe’ btw-regels u nog niet vertrouwd zijn. Met een kloppende financiële administratie en btw-aangifte zorgt u voor een soepel proces. Mijn collega’s en ik helpen u hierbij graag. Neem contact op met mij via brexit@acconavm.nl, dan helpt de juiste (btw-)specialist u verder. En ontdek meer tips en adviezen in ons online brexitdossier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Peter van As brexit
Peter van As (Manager Belastingadvies - Team Internationaal)
Peter van As adviseert internationale klanten bij vraagstukken op het gebied van onder andere btw, loonbelasting, autobelasting en de 30%-regeling. Ook de brexit met alle consequenties is één van de onderwerpen die hem intrigeert. Met zijn jarenlange kennis en ervaring op internationaal gebied is hij verbonden aan het internationale team van accon■avm, waarbij hij zich focust op de brexit. Heeft u een vraag voor Peter? Dan kunt u contact met hem opnemen.


<< terug naar overzicht