Brexit done, a big deal? Hoofdlijnen voor ondernemers

brexit een feit - to do's

Als een cadeautje met Kerst 2020, daar was de brexitdeal alsnog. Op het allerlaatste moment, anders was het een no-dealbrexit geworden. Maar wat betekent deze deal voor ondernemers? In 2000 pagina’s is de deal omschreven. In die zin een big deal, maar kunt u als ondernemer nu echt opgelucht ademhalen? In deze blog geef ik u de hoofdlijnen. Bij specifieke vragen kunt u contact opnemen met ons brexitteam.

Wel douaneformaliteiten, geen quota en heffingen

De belangrijkste winst van deze deal is dat er geen handelsquota en invoerheffingen komen. De voorwaarde die hierbij gesteld wordt, is dat de goederen van oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk (VK) of de Europese Unie (EU) komen. Wel krijgen ondernemers uit de EU en het VK te maken met douaneformaliteiten, zoals grenscontroles. Zorg er daarom voor dat u uw papieren op orde hebt. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een EORI nummer bij de Nederlandse én Britse douane. Het EORI-nummer is een identificatienummer. Als ondernemer hebt u het nodig als u zaken doet over de grens, en dan met de Douane te maken krijgt. Bijvoorbeeld als u aangifte moet doen. Het identificatienummer zorgt voor een snellere gegevensuitwisseling. Zijn uw douanedocumenten niet in orde? Dan betekent dat: geen transport!

Vrij personenverkeer niet meer mogelijk

Vanaf 1 januari 2021 is vrij personenverkeer niet meer mogelijk. Deze deal heeft hierin geen verandering bewerkstelligd. Er is wel veel geregeld voor personen die al voor 31 december 2020 in het VK woonden en werkten en vice versa. Voor nieuwe immigranten geldt vanaf 1 januari 2021 een ander regime voor werken en wonen in het VK, namelijk het ‘Het op punten gebaseerde immigratiesysteem van het Verenigd Koninkrijk’. Europese studenten kunnen niet meer eenvoudig in het VK studeren, en vice versa, omdat de Britten uit het Europese Erasmusprogramma zijn gestapt.

Webshops (B2C) – registreer uw onderneming in het VK

De regeling voor afstandsverkopen geldt niet langer na brexit. Deze deal heeft daar geen verandering in gebracht. Dit betekent dat leveringen aan particulieren in het VK vanaf 1 januari 2021 onder export vallen. Voor deze export geldt dat u in Nederland het 0%-tarief kunt toepassen.

In het VK bent u vanaf 1 januari 2021 Britse btw verschuldigd over uw verkopen aan particulieren in het VK. Let erop dat u verplicht bent om uw onderneming in het VK te registreren voor de btw. Dit doet u bij Britse belastingautoriteit HMRC. Het lijkt erop dat de HMRC zo’n twee maanden nodig heeft om de btw-aangifte te verwerken.

Voor goederen die zich ten tijde van de verkoop buiten het VK bevinden, geldt een vrijstelling als de waarde 135 pond niet overschrijdt. De waarde van 135 pond is exclusief btw, transport en verzekeringskosten. Volledigheidshalve geven wij aan dat vanaf 1 juli 2021 er nieuwe btw-regels gelden met betrekking tot e-commerce voor EU-landen. Het gaat dan om verkopen aan particulieren vanuit landen buiten de EU.

Big deal?

Nee, daarvoor zijn er te veel zaken nog niet geregeld. Komende maanden wordt er op terreinen nog door onderhandeld, zoals op het gebied van databescherming en toegang tot financiële markten. Laat u daarom goed informeren door uw adviseur.

Het brexitteam van acconavm staat graag voor u klaar! Stel uw vraag via onderstaand formulier of mail naar international@acconavm.nl voor meer informatie over de gevolgen van de brexitdeal.it

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Peter van As brexit
Peter van As (Manager Belastingadvies - Team Internationaal)
Peter van As adviseert internationale klanten bij vraagstukken op het gebied van onder andere btw, loonbelasting, autobelasting en de 30%-regeling. Ook de brexit met alle consequenties is één van de onderwerpen die hem intrigeert. Met zijn jarenlange kennis en ervaring op internationaal gebied is hij verbonden aan het internationale team van accon■avm, waarbij hij zich focust op de brexit. Heeft u een vraag voor Peter? Dan kunt u contact met hem opnemen.


<< terug naar overzicht