BIK 2021: denk goed na over toekomstige investeringen

BIK 2021

Op 1 januari 2021 wordt de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) hoogstwaarschijnlijk ingevoerd. Met deze korting stimuleert de overheid u als ondernemer om te investeren in crisistijd. Tot en met 31 december 2022 kunt u ervan gebruikmaken.

De regeling gaat in op 1 januari 2021, en geldt voor investeringen gedaan in de periode vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2022. Hierbij geldt dat de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 volledig betaald moeten zijn en binnen 6 maanden na die volledige betaling in gebruik zijn genomen. Is uw investering gestart in 2020? Zorg dan dat u de laatste termijn pas in 2021 betaalt om gebruik te kunnen maken van de BIK en in ieder geval voor 31 december 2022.
Lees waar u op kunt letten bij de aanvraag.

Wat is de BIK?

De BIK geldt zowel voor ondernemers in de inkomstenbelasting (eenmanszaken en samenwerkingsverbanden) als voor ondernemers in de vennootschapsbelasting. De korting houdt in dat u onder bepaalde voorwaarden een percentage van uw investeringen kan verrekenen met uw loonheffing.

Voorlopig gaan de volgende kortingspercentages gelden:

  • Investeringen tot 5 miljoen euro: 3,9 procent (was 3 procent)
  • Investeringen vanaf 5 miljoen euro: 1,8 procent (was 2,44 procent)

Rekenvoorbeeld

Stel dat u investeert in een machine van 1 miljoen euro. Dan krijgt u 3,9 procent investeringskorting. Het effectieve voordeel is dan 39.000 euro.

Voorwaarden

  1. Voor alle aanvragen geldt een ondergrens van 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag.
  2. De investeringen moeten met een laatste betaling tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 volledig zijn voldaan en daarna binnen zes maanden in gebruik zijn genomen.
  3. De BIK geldt voor investeringen in niet eerder gebruikte bedrijfsmiddelen.
  4. U kunt maximaal vier aanvragen per jaar doen, en niet meer dan één aanvraag per kwartaal.

Investeringen vóór 1 januari

Hoewel de regeling pas ingaat op 1 januari 2021 in, profiteert u ook al van de korting voor investeringen die u na 1 oktober 2020 bent aangegaan. Is dat bij u het geval? Let er dan wel op dat de laatste deelbetaling pas in 2021 plaatsvindt. De investering mag namelijk nog niet volledig afbetaald zijn voor 1 januari 2021.

Aanvullende regeling

De BIK is een aanvulling op bestaande fiscale stimuleringsregelingen zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA), kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), energie-investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen (Vamil). Bij deze regelingen gelden vergelijkbare voorwaarden. Komt een bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor een van deze regelingen? Dan hebt u ook geen recht op de BIK.

Hoe wordt de BIK verrekend?

De investeringskorting is een afdrachtvermindering op de loonheffing: de zogenaamde BIK-afdrachtvermindering. Dit wordt door de RVO na aanvraag vastgesteld in een BIK-verklaring. Vervolgens wordt dit bedrag in mindering gebracht op uw af te dragen loonheffingen. Deze afdrachtvermindering kan alleen plaatsvinden in het kalenderjaar waarin de RVO de BIK-verklaring afgeeft.

Aanvraag BIK

Het aanvraagloket voor de BIK gaat open op 1 september 2021. Het is belangrijk dat uw aanvraag tijdig is ingediend, namelijk: uiterlijk drie maanden na afloop van het jaar waarin u de laatste betaling van de investering doet. Wilt u van de regeling gebruikmaken? Zoek dan tijdig contact met uw acconavm adviseur en ga het gesprek over investeringen aan.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of hebt u andere (coronagerelateerde) vragen? Wij kijken graag met u mee, en ontdekken samen met u wat nu écht belangrijk is voor uw bedrijf. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht