Belastingteruggaaf bij sterk schommelend inkomen!

middeling

Wisselt het inkomen dat je vanuit werk en woning verkrijgt sterk? Dan betaal je waarschijnlijk meer belasting dan nodig. De middelingsregeling biedt uitkomst.

Wat is middeling?

Bij middeling wordt over een periode van drie opeenvolgende kalenderjaren het gemiddelde inkomen berekend. Daarna wordt op basis van dit gemiddelde inkomen opnieuw de verschuldigde belasting bepaald over de drie jaar in kwestie. Is dit bedrag lager dan hetgeen je al betaald hebt? Dan bestaat er mogelijk recht op een teruggaaf. 

Is het voor mij interessant?

Met name in de volgende situaties is middelen interessant:

  • ondernemers of freelancers met een sterk wisselend inkomen;
  • startende ondernemers of diegene die net gestopt zijn;
  • bij minder werken of onbetaald verlof;
  • ontslagvergoedingen.

Hoe bereken ik mijn teruggaaf?

Voor de berekening van het gemiddelde inkomen heb je de definitieve aanslagen nodig die toezien op de periode waarover je wilt middelen. Daarnaast heb je de tarieven voor de inkomstenbelasting nodig die toen golden. Door het gemiddelde inkomen te vermenigvuldigen met de voor die jaren toepasbare tarieven kun je berekenen in hoeverre je geld terug kunt krijgen.

Hoe gaat het verder in zijn werk?

Het verzoek tot middeling moet schriftelijk ingediend worden en gepaard gaan met de onderliggende berekening. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden zoals dat het verzoek binnen 36 maanden plaats moet vinden, nadat de laatste aanslag van de middelingsperiode definitief is opgelegd. Als je bijvoorbeeld wilt middelen over 2012-2014 dan dien je binnen 3 jaar, nadat de aanslag over 2014 definitief is opgelegd het verzoek in te dienen. Twijfel je welk tijdvak het meest voordelig is of heb je hulp nodig bij de berekening? Wij helpen je graag.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht