Belastingheffing box 3: per 2022 radicaal gewijzigd

Box 3 verandert vanaf 2022. Dit betekent dat u met alleen spaargeld tot ongeveer 440.000 euro geen belasting betaalt. Dat is nog eens een warm bad. Maar hoe zit het als u naast spaargeld bijvoorbeeld ook schulden heeft, zoals schenkingen op papier aan uw kinderen? Dan wordt helaas de koude kraan opengedraaid.

Momenteel geldt er een heffingsvrij vermogen van ongeveer 30.000 euro per belastingplichtige. Blijft het vermogen daaronder, dan wordt er geen belasting betaald.

Nieuw per 2022

In 2022 geldt het heffingsvrij vermogen nog steeds. Komt u met uw vermogen daarboven, dan wordt gekeken naar het werkelijke bezit op 1 januari. Dit wordt verdeeld in spaargeld en overige bezittingen. Het rendement wordt nog steeds op basis van een forfait berekend. Het nieuwe tarief in box 3 wordt dan 33 procent.

Rekenvoorbeeld spaargeld: aangenaam voor u

Voor spaargeld zal het rendement worden vastgesteld aan de hand van de gemiddelde spaarrente in het jaar ervóór. Op basis van de huidige rente zal over spaargeld dan 0,09 procent rendement behaald worden. Veel minder dus dan de 4 procent waar tot dan toe mee werd gerekend.

Tot slot komt er een heffingsvrij inkomen van 400 euro per belastingplichtige. Een snelle rekensom: spaarders met 440.000 euro behalen op basis van het forfait van 0,09 procent 396 euro aan inkomen. Omdat dit onder het heffingsvrij inkomen van 400 euro blijft, wordt er niets meer belast in box 3. Voor partners geldt zelfs het dubbele bedrag.

Mocht de gemiddelde spaarrente in de toekomst weer stijgen, dan daalt het vermogen dat ‘belastingvrij’ is. Bij een rente van 0,5 procent, daalt het bedrag dat u belastingvrij mag hebben naar 80.000 euro.

Zoals uit het spaargeldvoorbeeld blijkt, betaalt u bij de huidige rente over 440.000 euro straks geen box 3-belasting meer. In 2019 betaalt u daar nog 4.929 euro over. Mensen met alleen spaargeld gaan er onder de nieuwe regeling dus flink op vooruit.

Let op: wat u de rillingen kan opleveren

Voor schulden zal naar verwachting worden gerekend met een negatief rendement van 3,03 procent. Denk aan schenkingen op papier aan uw kinderen (schuldigerkenningen). Terwijl ze uw kinderen een positief rendement van 5,33 procent opleveren. Hierdoor is een schuldigerkenning niet langer fiscaal neutraal voor box 3. Onder de huidige wet betaalt u geen belasting.

Schuldigerkenningen worden vaak gedaan op het moment dat u al wel vermogen wilt overhevelen, maar te weinig liquide middelen heeft. Wellicht zijn de liquide middelen inmiddels wel aanwezig en kunnen schuldigerkenningen die in het verleden zijn gedaan worden uitbetaald. Dan wordt voor het geld bij de kinderen onder de nieuwe regels met slechts 0,09 procent rendement gerekend. Dit in plaats van de 5,33 procent wanneer het bedrag schuldig erkend is.

Neem contact op

Wilt u meer weten over de aankomende wijzigingen? Of heeft u in het verleden schuldigerkenningen aan uw kinderen gedaan, of bent u dit van plan? Neem dan contact op met uw accountmanager.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht