Bedrijfsbeëindiging, als dit de beste keuze is

Bedrijfsbeeindiging

Na jaren van een te lage winst, een slechte liquiditeitspositie en ongunstige toekomstverwachtingen nam de ondernemer het besluit: doorgaan was geen optie meer. Maar met schuldeisers die nog steeds betaald moeten worden is een besluit om te stoppen een beslissing met grote gevolgen. Hoe pakt u een bedrijfsbeëindiging aan?

  • Kan ik mijn onderneming verkopen?
  • Wat gebeurt er met eventuele nog resterende schulden na verkoop of bedrijfsbeëindiging?
  • Welke stappen moet ik zetten?

Deze situatie hoopt geen enkele ondernemer mee te maken. Toch kan het iedereen overkomen. En dan wilt u graag de hulp van iemand die samen met u met een frisse blik naar de opties kijkt.

acconavm corporate finance is gespecialiseerd – naast het totale traject van koop en verkoop van bedrijven, fusie en overname en waarderingen – in het adviseren van bedrijven die in zwaar weer zijn gekomen.

Bovengenoemde situatie betrof een modewinkel, uitgevoerd binnen een eenmanszaak. Er is sprake van schulden aan de bank en andere schuldeisers, die naar verwachting niet volledig kunnen worden terugbetaald als de onderneming op korte termijn wordt beëindigd. Doorgaan met de winkel lijkt geen optie: een eerste berekening laat zien dat de onderneming nog vele jaren een hoge – maar nauwelijks haalbare – winst moet behalen om de al bestaande schulden te kunnen terugbetalen. Een faillissement van zowel zakelijk als privé wordt door de ondernemer genoemd. Hierop werd de hulp van acconavm corporate finance ingeschakeld.

Hoe gaat acconavm corporate finance dan te werk?

Situatie in kaart brengen

Samen met de ondernemer wordt de bestaande situatie in kaart gebracht en bespreken we de doelen. Voor deze onderneming werd gekeken naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld een overname door familieleden, derden of een franchiseketen. Na veel gesprekken en het in kaart brengen van de huidige mogelijkheden werd de situatie verder uitgewerkt. Alle praktische, personele, juridische en fiscale consequenties zijn daarbij aan bod gekomen. Daarnaast is er o.a. overleg geweest met de gemeente voor mogelijkheden voor een financiering of uitkering vanuit Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Gedurende het proces heeft acconavm corporate finance steeds alle haalbare opties met de ondernemer besproken, ook als dat soms geen goede berichten waren.

Uit de analyse bleek een overname van de winkel door de franchiseketen in combinatie met het saneren van de resterende schulden de beste optie. Door, namens de ondernemer, in gesprek te gaan met de franchiseketen en de bank, is uiteindelijk de winkel verkocht aan de franchiseketen. Met de bank en andere schuldeisers zijn haalbare afspraken gemaakt en er zijn regelingen getroffen waarbij een faillissement werd voorkomen. Alle zakelijke schulden werden in de sanering betrokken en uiteindelijk kon de ondernemer in privé op een goede wijze verder.

acconavm corporate finance heeft met veel daadkracht, creativiteit en lef dit proces van bedrijfsbeëindiging in gang gezet en de gesprekken met de koper, bank en andere schuldeisers gevoerd. De afspraken met schuldeisers zijn steeds door ons in overleg met de ondernemer gemaakt. Een privé en zakelijk faillissement bleek door onze hulp niet nodig. acconavm corporate finance houdt zich bezig met het adviseren van bedrijven in slecht weer. Onze specialisten zijn betrokken bij het reorganiseren of saneren van bedrijven die in zwaar weer zitten en/of willen doorstarten.

Begin op tijd met een bedrijfsbeëindiging

Zit u ook in zwaar weer en overweegt u uw bedrijf te beëindigen? Begin op tijd met de voorbereiding op een (toekomstige) bedrijfsbeëindiging! Ga een oriënterend gesprek aan met onze specialisten van corporate finance. Zij kijken graag op een onafhankelijke manier naar de mogelijkheden bij uw onderneming. Lees verder onze flyer over ‘Bedrijven in slecht weer’ eens door. U kunt hem downloaden via onderstaande knop.

Of mail naar corporatefinance@acconavm.nl. Wij vertellen u graag meer.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
digitale_flyer Bedrijven in slecht weer april 2016 corp finance.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Deze gegevens worden verwerkt in ons CRM-systeem en worden vertrouwelijk behandeld. Uw gegevens worden enkel voor interne doeleinden gebruikt en zijn alleen inzichtelijk voor medewerkers die hier bij moeten kunnen, voor de juiste afhandeling en opvolging van uw aanvraag. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan ons privacystatement.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht