Bank of privaat: hoe krijgt u in deze tijd een financiering rond?

financiering

Of u nu een financiering nodig hebt om de crisis door te komen óf juist wilt investeren in groei: in beide situaties is een succesvolle financiering niet vanzelfsprekend. Het blijkt het soms zelfs lastig om de financiering rond te krijgen. Ontdek welke factoren een belangrijke rol spelen om de slagingskans te vergroten.

Hoe navigeert u in de storm?

In coronatijd zijn veel ondernemers op zoek naar krediet om hun continuïteit te waarborgen. Financiering was daarom een van de thema’s in het webinar ‘Navigeren in de storm’, dat we organiseerden op 15 juni. U kunt het webinar hier terugkijken.

In dit artikel gaan we dieper in op de situatie bij banken en bij private financierders.

Situatie bij banken

Waar kijken banken tegenwoordig naar? Onze financieringsexpert Gerard Tooten vertelt: “Vanwege de Basel IV-normen zijn banken verplicht om meer kapitaal aan te houden. De voorwaarden voor financiering wijzigen fors en zijn ook sterk branchegerelateerd. Continuïteitsperspectief is nu nog belangrijker geworden.

Zekerheden zijn niet of nauwelijks relevant als het gaat om voor de bank secundaire zekerheden zoals voorraad, machines en debiteuren. Banken kennen hier weinig tot geen waarde meer aan toe en zoeken alternatieven om dit te financieren, door o.a. lease of factoring.

100 procent financiering voor de aankoop van onroerend goed is niet of nauwelijks meer mogelijk. Ook bij heel gezonde bedrijven die een spronginvestering willen maken, blijken banken in de praktijk zeer terughoudend.

Een andere belangrijke wijziging is de rol van de accountmanager vanuit de bank. Hij of zij heeft tegenwoordig een beperkte rol bij het financieringstraject, de kredietbeoordelaar bepaalt uiteindelijk of een aanvraag geaccordeerd wordt.”

Nog steeds mogelijkheden

Toch raadt Gerard Tooten ondernemers aan om de moed niet op te geven. Er zijn ook succesverhalen. “Onlangs heb ik een klant mogen feliciteren die we begeleid hebben bij een financieringsaanvraag voor de uitbreiding van de bedrijfslocatie. Dit verzoek werd door de bank vlot en correct afgewikkeld. Er zijn dus zeker mogelijkheden. Door u goed voor te bereiden en samen met uw adviseur een plan op te stellen, vergroot u de slagingskans.”

Private financieringen

Als blijkt dat ondernemers bij de bank een ‘nee’ krijgen, zoeken we met collega’s naar alternatieven, zoals private financieringen. Of een combinatie van bank en privaat. Het team corporate finance van acconavm kan hierin een belangrijke rol spelen.

Rick van der Tang is een van de adviseurs uit dit specialistenteam. Rick vertelt: “Mede vanwege de lage en tegenwoordig zelfs negatieve spaarrente zijn mensen eerder geneigd om hun kapitaal te investeren. Dat betekent dat er voor ondernemers ook meer mogelijkheden zijn op dit gebied. Vergeleken met de bank zijn de rentes bij privaat krediet natuurlijk wat hoger en is de looptijd veelal korter. Voor steeds meer ondernemers is private financiering een uitkomst. En in de meeste gevallen is zo’n financiering sneller rond, binnen een paar weken tot enkele maanden.”

Duizenden ondernemers

Hiervoor put Rick van der Tang uit zijn netwerk van collega’s en duizenden ondernemers bij acconavm. “Private financierders investeren in een bedrijf of project waar ze affiniteit mee hebben en waarin ze geloven. Zo zal een agrarisch ondernemer eerder een agrarisch project financieren dan bijvoorbeeld een ICT-bedrijf. We beschikken over een groot netwerk van ondernemers in het mkb en de agrosector. Op die manier brengen we ondernemers met een financieringsbehoefte in contact met vermogende partijen in ons netwerk.”

Creatief zijn en één team vormen

Het financieringslandschap is de afgelopen jaren enorm veranderd. Dit vraagt om vindingrijkheid. De specialisten van corporate finance zetten sámen de schouders eronder om een financieringsbehoefte in te vullen. Hiervoor gaan ze buiten de gebaande paden, waarbij het uitgebreide netwerk een belangrijke succesfactor is.

Daarbij kan acconavm u in het volledige financieringstraject ondersteunen. acconavm vormt één team met financieel en juridisch experts, om zo te zorgen voor een zo soepel mogelijk traject.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de ondersteuning van acconavm bij financieringen? Neem contact op met Gerard Tooten (g.tooten@acconavm.nl) of Rick van der Tang (r.vandertang@acconavm.nl). Of neem contact op met een kantoor bij u in de buurt. Bent u al klant bij acconavm? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht