Anti-kraak bedrijfshuisvesting in de praktijk: de top voor nop

Geen kantoorvilla maar anti-kraak in een slooppand. Adviesorganisatie 2-Tact brengt bedrijfseconomische duurzaamheid via de huisvesting in praktijk.

Een fors deel van het winkel- en kantooroppervlak in Nederland staat leeg. Verloedering ligt op de loer, maar niet in een voormalig Rabo-kantoor in Amersfoort. Daar houdt management adviesbureau 2-Tact kantoor tot het moment dat de slopershamer valt om ruimte te maken voor een winkelcentrum. Wanneer dat gebeurt? Geen idee. Die onzekerheid wordt gecompenseerd door professionele kantoorruimte op een prachtige locatie tegen een symbolische huurprijs.

“Toch zijn de lage kosten niet de belangrijkste reden om voor deze vorm van huisvesting te kiezen”, zegt directeur Hans Kieft: “Duurzaamheid is een kernbegrip voor ons. Veel van onze klanten zijn technisch gedreven. Hun perceptie van duurzaamheid beperkt zich vaak tot de harde techniek. Wij laten zien dat dit ook breder kan: een pand herbestemmen, maximaal benutten, materiaal hergebruiken. Wij richten ons op transformatief leiderschap: verandering die begint met alle wezenskenmerken van individu en organisatie te doorgronden. Bedrijfshuisvesting laat zien wie je werkelijk bent. Discussies met klanten over duurzaamheid beginnen aan onze keuken- annex bespreektafel.”

Ook anti-kraak? Let op!

Hoeveel bedrijven ‘anti kraak’ huisvesting hebben is onbekend, maar het vermoeden is dat het aantal sinds de recessie flink is toegenomen. Zowel eigenaars als gemeenten hebben initiatieven genomen om de nadelen van leegstand zoals het risico op kraken, verloedering en sociaal onbehagen te verminderen door panden te herbestemmen of tegen minimale prijzen tijdelijk te verhuren of ter beschikking te stellen. Kunstenaars hebben hun eigen expositieruimten in winkelstraten, eenmansbedrijfjes werken op etages van honderden meters. Enkele vragen voor wie de top voor nop wil:

  • Mag het? Bestemmingsplannen en specifieke gemeentelijke regels maken herbestemming soms lastig. Heeft de eigenaar van het pand hier rekening mee gehouden?
  • Is het betaalbaar? Voor een habbekrats een volledige etage lijkt aantrekkelijk, maar wie draait op voor de energiekosten van het hele pand? Kantoorgebouwen beschikken meestal niet over gescheiden gas- en elektrameters?
  • Is het geschikt? Oudere locaties beschikken niet altijd over de gewenste internetverbindingen. Loont het om dit op eigen kosten te laten aanleggen?
  • Is het te vinden? Makelaars zijn er –terecht- op uit u in eerste instantie gewone bedrijfshuisvesting aan te bieden. Informatie over leegstandsinitiatieven zijn dan ook beter te vinden bij gemeenten en lokale ondernemersverenigingen. Ook de Kamer van Koophandel kan doorverwijzen
  • Is het veilig? Dit betreft niet alleen de bouwkundige staat, maar ook zaken als toegangsbeveiliging en de technische infrastructuur. Besef dat eigenaars vaak terugschroeven op onderhoud van niet-renderende panden. Controleer in de huurovereenkomst ook de verzekeringsaspecten: wie is waarvoor verantwoordelijk?

Meer weten over slimme en duurzame bedrijfshuisvesting? Bekijk ook dit artikel.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.



<< terug naar overzicht