http://coronadossier

Als u uw facturen niet meer kunt betalen: de btw-regels

Facturen niet betalen

Stel dat u de facturen van uw leveranciers (deels) niet meer kunt betalen vanwege de coronacrisis. Wat betekent dit voor de btw-aangifte? Als btw-expert leg ik het u graag uit.

U kunt uw leveranciers niet betalen

Wat als u de facturen van uw leveranciers niet kunt betalen? Als u de btw op die facturen als voorbelasting hebt afgetrokken, dan moet u dat terugbetalen aan de Belastingdienst. Dat doet u door het btw-deel van de onbetaalde factuur op te geven als negatieve aftrekbare voorbelasting. Hier geldt:

  • De factuur is officieel oninbaar uiterlijk één jaar na het verstrijken van de overeengekomen uiterste betaaldatum.
  • U moet de btw terugbetalen in de periodieke aangifte omzetbelasting van het tijdvak waarin de factuur oninbaar is geworden. Dat is dus het tijdvak waarin de eenjaarsperiode is afgelopen óf het eerdere tijdvak, waarin u al zeker wist dat u de factuur niet zou kunnen betalen.
  • Het btw-deel van het onbetaalde factuurbedrag vermeldt u als negatieve aftrekbare voorbelasting op uw aangifte omzetbelasting (van het genoemde tijdvak).

U betaalt uw leveranciers alsnog

Wat als u de facturen van uw leveranciers alsnog betaalt, nádat u de verschuldigde btw hebt terugbetaald?

Dan zijn dit de regels:

  • Verwerk de betaalde factuur in uw administratie.
  • Vervolgens vermeldt u het btw-deel van het alsnog betaalde factuurbedrag als aftrekbare voorbelasting op uw aangifte omzetbelasting, over het tijdvak waarin u de factuur hebt betaald.

Belangrijke aandachtspunten

Krijgt u te maken met deze situatie? Dan druk ik u op het hart:

  1. Zorg ervoor dat u de btw terugbetaalt in het juiste tijdvak. Doet u dit niet, dan kan de Belastingdienst u een naheffingsaanslag (met boete) opleggen.
  2. Zorg ervoor dat u de (later alsnog) betaalde btw terugvraagt in het juiste tijdvak. Volgens de vaste jurisprudentie hebt u géén recht op teruggave in een ander tijdvak.
  3. Ontdekt u nadat u de aangifte hebt gedaan dat u niet (goed) rekening hebt gehouden met onbetaalde facturen? Dan kunt u binnen zes weken na aangifte bezwaar maken tegen uw eigen aangifte.

Wij staan voor u klaar

Hebt u vragen over de btw-aangifte bij onbetaalde facturen? Of wilt u meer tips en adviezen om een eventuele coronacrisis zo goed mogelijk te doorstaan? Neem contact op met uw acconavm adviseur, een vestiging bij u in de buurt óf stel je vraag direct aan Tim van Ewijk via T.vanEwijk@acconavm.nl.

Meer lezen

Hoe zit het met de btw als uw afnemers uw facturen niet meer kunnen betalen? In dit artikel leest u hoe u de btw terugvraagt. En wilt u meer weten over betalingsproblemen in coronatijd? Lees dan ook het artikel van mijn collega Tanja Bode over de mogelijkheden voor selectieve betalingen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht