http://coronadossier

Alles wat u moet weten over de NOW4 in 2021

NOW4 - vierde aanvraagperiode

De verlenging van de coronamaatregelen zorgen voor nog meer onzekerheid voor ondernemers. Wilt u in 2021 (weer) subsidie via de NOW aanvragen? Lees waar u op kun letten. Zodat u tijdig en zorgvuldig uw aanvraag voor NOW4 kunt doen, zonder verrassingen achteraf.

NOW4: loket geopend

De NOW is op 1 oktober 2020 verlengd tot 1 juli 2021. De vierde aanvraagperiode staat nu open.

 • NOW4 (4e aanvraagperiode): van 1 januari tot 1 april 2021
 • NOW5 (5e aanvraagperiode): van 1 april tot 1 juli 2021

U kunt de NOW4 aanvragen tot en met 14 maart 2021. Voor de vijfde aanvraagperiode wordt gestreefd naar een aanvraagperiode tussen 17 mei en 13 juni 2021.

De voorwaarden van de NOW4

 • U kunt de NOW aanvragen bij minimaal 20 procent omzetverlies.
 • De hoogte van de tegemoetkoming voor de NOW4 en 5 is maximaal 85 procent van de loonsom. Dit was voorheen 80 procent.
 • Het omzetverlies voor NOW4 wordt vastgesteld over een 3-maandsperiode die aanvangt op 1 januari, 1 februari of 1 maart 2021.
 • Het omzetverlies voor NOW5 wordt vastgesteld over een 3-maandsperiode die aanvangt op 1 april, 1 mei of 1 juni 2021.
 • De geplande versoberingen voor de NOW5 zijn van tafel. Voor NOW5 gelden dus dezelfde voorwaarden als voor NOW4.

We kunnen ons goed voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Gaat u NOW aanvragen, en twijfelt u of NOW4 de juiste keuze is? Of wilt u verduidelijking over de voorwaarden? Mijn collega’s geven u graag meer toelichting.

Waar kunt u op letten bij de NOW4?

Binnen twee tot  vier weken na de aanvraag voor de NOW4 of NOW5 krijgt u (de eerste termijn) van het voorschot uitgekeerd van het UWV. Pas later, met het indienen van de eindafrekening, wordt vastgesteld op welk NOW-bedrag u daadwerkelijk recht hebt. Zo loopt bijvoorbeeld voor de NOW1 de termijn voor het indienen van de eindafrekening  op 31 oktober 2021 af, afhankelijk van de soort aanvraag en de hoogte van het bedrag. Op basis van uw werkelijke omzetverlies wordt dan de laatste tranche van de subsidie uitbetaald óf moet u subsidie terugbetalen.

Hoe kan ik een goede inschatting maken voor de NOW4?

Gaat u NOW aanvragen, dan is een realistische inschatting essentieel. We kunnen ons goed voorstellen dat het in deze tijd extra moeilijk is om een reële inschatting te maken van uw verwachte omzetverlies. Een adviseur van acconavm helpt u graag om diverse scenario’s te berekenen. Dit is maatwerk. Op basis daarvan krijgt u meer inzicht in het verwachte omzetverlies én wordt helder of u het beste NOW4 of NOW5 kunt aanvragen. En soms komen we samen tot de conclusie dat NOW aanvragen niet de beste oplossing is voor u.

NOW4: wees voorbereid

Gaat u voor de eerste keer NOW aanvragen, dan wijzen we u graag op het volgende. In sommige situaties hebt u bij de eindafrekening een accountantsverklaring of derdenverklaring nodig.

 • U hebt een derdenverklaring nodig bij een voorschot boven 20.000 euro of een vaststellingsbedrag boven de 25.000 euro.
 • U hebt een accountantsverklaring nodig als u een voorschot hebt ontvangen van 100.000 euro of meer. Of als uw voorschot lager is, maar u bij de vaststelling een subsidiebedrag ontvangt van 125.000 euro of meer.

Een adviseur van acconavm kan een accountantsverklaring of derdenverklaring voor u in orde maken. Houd er rekening mee dat dit een tijdrovend proces is. Het is dus verstandig om tijdig uw adviseur in te schakelen. Dan kan uw adviseur al voorbereidingen doen. In het artikel: ‘Verklaring nodig voor NOW-eindafrekening? Zo werkt het’ vertellen we hier meer over.

Wat is nu écht belangrijk voor uw onderneming?

Gaat u de NOW aanvragen, en wilt u daarbij ondersteuning? Of hebt u nog vragen over de NOW4 of NOW5? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Bij acconavm is een speciaal team samengesteld dat coronagerelateerde vraagstukken behandelt. We ondersteunen u waar mogelijk. Zodat u meer veerkracht behaalt en kunt bepalen wat nu écht belangrijk is voor uw onderneming.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht