http://coronadossier

Alles wat u moet weten over de NOW3 in 2021

NOW4 - vierde aanvraagperiode

De verlenging van de coronamaatregelen zorgen voor nog meer onzekerheid voor ondernemers. Overweegt u in 2021 (weer) gebruik te maken van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)? Lees waar u op kun letten. Zodat u tijdig en zorgvuldig uw aanvraag voor NOW3 kunt doen, zonder verrassingen achteraf.

NOW3: loket bijna open

De NOW is op 1 oktober 2020 verlengd tot 1 juli 2021. Dit is de NOW3. De NOW3 kent drie tijdvakken:

 • 1 (3e aanvraagperiode): van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021
 • 2 (4e aanvraagperiode): van 1 januari tot 1 april 2021
 • 3 (5e aanvraagperiode): van 1 april tot 1 juli 2021

Het aanvraagloket voor de NOW3.2 gaat naar verwachting open van 15 februari tot en met 14 maart 2021. UWV noemt dit nu: de vierde aanvraagperiode NOW. Voor de NOW3.3 (vijfde aanvraagperiode NOW) wordt gestreefd naar een aanvraagperiode tussen 17 mei en 13 juni 2021. Net als vorig jaar kunt u kiezen voor welk tijdvak u de NOW wilt aanvragen.

De voorwaarden

 • U kunt de NOW aanvragen bij minimaal 20 procent omzetverlies.
 • De hoogte van de tegemoetkoming voor de NOW3.2 en 3.3 is maximaal 85 procent van de loonsom. Dit was voorheen 80 procent.
 • Het omzetverlies voor NOW3.2 wordt vastgesteld over een 3-maandsperiode die aanvangt op 1 januari, 1 februari of 1 maart 2021
 • Het omzetverlies voor NOW3.3 wordt vastgesteld over een 3-maandsperiode die aanvangt op 1 april, 1 mei of 1 juni 2021.
 • De geplande versoberingen voor de NOW3.3 zijn van tafel, derhalve gelden voor NOW3.3 dezelfde voorwaarden als voor NOW3.2

We kunnen ons goed voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Twijfelt over uw aanvraag? Of wilt u verduidelijking over de voorwaarden? Mijn collega’s geven u graag meer toelichting.

Waar kunt u op letten?

Binnen twee à vier weken na de aanvraag krijgt u (de eerste termijn) van het voorschot uitgekeerd van het UWV. Pas later, met het indienen van de eindafrekening, wordt vastgesteld op welk bedrag u daadwerkelijk recht hebt. Zo loopt bijvoorbeeld voor de NOW1 de termijn voor het indienen van de eindafrekening  op 23 maart of 29 juni 2021 af, afhankelijk van de soort aanvraag en de hoogte van het bedrag. Op basis van uw werkelijke omzetverlies wordt dan de laatste tranche van de subsidie uitbetaald óf moet u subsidie terugbetalen.

Hoe kan ik een goede inschatting maken?

We kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk is om een reële inschatting te maken van uw verwachte omzetverlies, zeker in deze onzekere tijd. Een adviseur van acconavm helpt u graag om diverse scenario’s te berekenen. Dit is maatwerk. Op basis daarvan krijgt u meer inzicht in het verwachte omzetverlies én wordt helder voor welk tijdvak u het beste NOW kunt aanvragen. En soms komen we samen tot de conclusie dat NOW niet de beste oplossing is voor u.

Wees voorbereid

Vraagt u voor de eerste keer NOW aan, dan wijzen we u graag op het volgende. In sommige situaties hebt u bij de eindafrekening een accountantsverklaring of derdenverklaring nodig.

 • U hebt een derdenverklaring nodig bij een voorschot boven 20.000 euro of een vaststellingsbedrag boven de 25.000 euro.
 • U hebt een accountantsverklaring nodig als u een voorschot hebt ontvangen van 100.000 euro of meer. Of als uw voorschot lager is, maar u bij de vaststelling een subsidiebedrag ontvangt van 125.000 euro of meer.

Een adviseur van acconavm kan een accountantsverklaring of derdenverklaring voor u in orde maken. Houd er rekening mee dat dit een tijdrovend proces is. Het is dus verstandig om tijdig uw adviseur in te schakelen. Dan kan uw adviseur al voorbereidingen doen. In het artikel: Verklaring nodig voor NOW-eindafrekening? Zo werkt het. vertellen we hier meer over.

Wat is nu écht belangrijk voor uw onderneming?

Hebt u nog vragen over de NOW3, of wilt u ondersteuning bij uw aanvraag? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Bij acconavm is een speciaal team samengesteld dat coronagerelateerde vraagstukken behandelt. We ondersteunen u waar mogelijk. Zodat u meer veerkracht behaalt en kunt bepalen wat nu écht belangrijk is voor uw onderneming.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht