http://coronadossier

Alles wat u moet weten over de NOW

wat u moet weten over NOW

Update 27 mei 2020 |Als ondernemer kunt u omzetverlies deels compenseren met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Inschrijven is mogelijk tot en met 5 juni 2020. Voordat u de aanvraag doet, vertel ik graag waarop u kunt letten.

In het kort

Via de NOW krijgt u als werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten via een voorschot van UWV. Voorwaarde is dat u minimaal 20 procent aan omzetverlies hebt óf verwacht in de periode maart t/m juli.  Dankzij de NOW kunt u werknemers doorbetalen. UWV betaalt de tegemoetkoming (met terugwerkende kracht) uit. De NOW geldt ook voor uw oproepkrachten.
Hebt u uitzendkrachten in dienst via een uitzendbedrijf? Dan kan het uitzendbedrijf de NOW aanvragen voor de uitzendkrachten.

U kunt de tegemoetkoming voor drie maanden aanvragen. De overheid komt waarschijnlijk met een verlenging van drie maanden (wellicht met nieuwe voorwaarden).

Werktijdverkorting aangevraagd?

De NOW vervangt de Werktijdverkorting. Hebt u destijds een aanvraag gedaan voor de Werktijdverkorting? Dan heeft UWV u gevraagd om extra informatie toe te sturen, zodat u ook onder de NOW valt.

Let op

Als u de NOW aanvraagt, mag u in deze periode uw loonkosten nauwelijks beïnvloeden. De NOW is gebaseerd op een inschatting van de omzet. Het kan dus voorkomen dat u een bedrag moet terugbetalen, als achteraf blijkt dat u te veel heeft ontvangen.

Hoeveel compensatie?

De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van uw terugval in omzet. De compensatie is maximaal 90 procent van de loonsom.

  • Als 100 procent van uw omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 90 procent van de totale loonsom.
  • Als 50 procent van uw omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 45 procent van de totale loonsom.
  • Als 25 procent van uw omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 22,5 procent van de loonsom.

UWV rekent met uw totale loonsom van januari 2020. Als uw onderneming in januari een lage loonsom had, dan krijgt u helaas ook minder tegemoetkoming.

Op 20 mei is de opvolger de NOW 2.0 aangekondigd. Deze wordt momenteel besproken in de Tweede Kamer. Ook zijn er nieuwe aanpassingen op de NOW-regeling gedaan. Kwam u eerder niet in aanmerking voor het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid? Met de aanpassingen mogelijk wel.

Zo wordt de compensatie berekend

De omzetdaling wordt uitgedrukt in een percentage. Dat wordt als volgt berekend: het verschil tussen de referentieomzet én de omzet in een door u gekozen periode van drie maanden (vanaf 1 maart, 1 april of 1 mei), gedeeld door de referentieomzet. De referentieomzet is uw jaaromzet van 2019 gedeeld door vier.

Voordat u de NOW aanvraagt, maakt u een realistische inschatting van uw omzet voor de periode maart tot en met juli. Op basis hiervan kiest u een driemaandsperiode voor de omzet: maart-april-mei, april-mei-juni, mei-juni-juli. Mijn collega’s en ik helpen u graag zodat u een goede afweging kunt maken.

Als uw onderneming in een groep zit

Is uw onderneming een dochteronderneming of (onderdeel van) een holding, dan telde aanvankelijk de omzetdaling op concernniveau. Dit betekent dat u de omzetten van alle vennootschappen bij elkaar optelt om de omzetdaling te berekenen.

Veel ondernemers vielen toen buiten de boot, omdat het totale omzetverlies minder dan 20 procent was. Per 20 april geldt: als uw totale omzetverlies minder dan 20 procent is, mag u de aanvraag per vennootschap doen. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Vraag uw acconavm adviseur om advies.

Wijzigingen per 1 mei

Onlangs zijn enkele (gewijzigde) NOW-voorwaarden bekendgemaakt. Sinds 1 mei 2020 geldt:

  • Een Nederlandse bankrekening is niet meer vereist. U kunt nu ook met een niet-Nederlands SEPA-bankrekeningnummer de NOW aanvragen.
  • Als u de NOW aanvraagt, gaat u nu automatisch akkoord met openbaarmaking van enkele bedrijfsgegevens. Dit stelt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
  • Voor personeels-bv’s binnen een concern kunt u helaas geen NOW-aanvraag doen. Voor overige bv’s kan dat wel.
  • Uw loonkostensubsidie heeft geen invloed op de hoogte van de NOW-uitkering. U hoeft hiervoor niets te doen.

U hebt de aanvraag gedaan, en dan?

Hebt u uw aanvraag gedaan? Dan geeft UWV u een voorschot: u ontvangt 80 procent van de te verwachten tegemoetkoming.
Vaak moet u achteraf ook een accountantsverklaring aanleveren. Het is nu nog niet bekend hoe deze verklaring eruitziet.
Als uw tegemoetkoming definitief is vastgesteld, kan achteraf nog een correctie plaatsvinden. Dit betekent dat u een bedrag ontvangt óf moet terugbetalen.

Wij staan voor u klaar

Wilt u advies bij uw NOW-aanvraag? Of wilt u meer tips en adviezen om een eventuele coronacrisis zo goed mogelijk te doorstaan? Wij staan voor u klaar. Bekijk het online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ voor het laatste nieuws en meer adviezen.

Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Dit artikel verscheen eerder op 9 april 2020 en heeft op 13 mei een update gekregen, waarin de nieuwe informatie over de NOW-regeling is verwerkt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht