Algemene voorwaarden zijn een must

algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel ontzettend handig. Zeker wanneer u veel B2B zaken doet, zijn algemene voorwaarden een must. Ik vertel u graag meer over de voordelen. Algemene voorwaarden geven uw onderneming een sterke juridische positie, mits ze op de juiste wijze van toepassing zijn verklaard en ook daadwerkelijk ter hand zijn gesteld. Ook kunt u vaak conflicten voorkomen met een set goede voorwaarden. Daarnaast hoeft u niet bij elke overeenkomst te onderhandelen over standaardzaken. Voor u als ondernemer heeft dit als voordeel dat een groot aantal contractuele bepalingen voor elke contractpartij hetzelfde is.

Beperken van aansprakelijkheid

Stel, u heeft een IT-bedrijf en u levert een ERP-systeem aan diverse klanten. Door een fout in het doorvoeren van een update, ligt het systeem er twee dagen uit. Uw klanten lijden een enorme schade en lopen omzet mis. Hanteert u geen algemene voorwaarden, dan bent u gehouden om de volledige schade te vergoeden. In de algemene voorwaarden kunt u uw aansprakelijkheid beperken. Zo kunt u de voorwaarde stellen dat de schade tot tweemaal het factuurbedrag wordt vergoed of tot het bedrag dat uitgekeerd wordt door uw aansprakelijkheidsverzekering.

Let op: Uw aansprakelijkheid geheel uitsluiten, is niet toegestaan. Directe schade komt altijd voor uw rekening. Ook is aansprakelijkheid voor schade ontstaan door opzet of bewuste roekeloosheid niet uit te sluiten in algemene voorwaarden, maar indirecte of gevolgschade kunt u (deels) uitsluiten. Zo hoeft u in het genoemde voorbeeld niet de gederfde omzet te vergoeden.

Het is echter niet altijd zo simpel als het lijkt. Er is een groot aantal bepalingen dat door de rechter als onredelijke bedingen in de algemene voorwaarden wordt bestempeld en in bijvoorbeeld de algemene voorwaarden richting een particulier of kleine ondernemer niet is toegestaan. Het is daarom altijd belangrijk uw algemene voorwaarden juridisch te laten checken zodat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan!

Niet telkens opnieuw onderhandelen

Het hanteren van algemene voorwaarden bespaart tijd. U hoeft namelijk niet telkens te onderhandelen over zaken zoals aansprakelijkheid, levertijd, betalingsvoorwaarden, garanties, intellectuele eigendomsrechten, eigendomsvoorbehoud, et cetera.

Eigendomsvoorbehoud

Een belangrijk onderdeel van de algemene voorwaarden kan een eigendomsvoorbehoud zijn. Zolang het door u verkochte en geleverde product door de afnemer niet is betaald, blijft het uw eigendom. Gaat de afnemer failliet en staan de door u geleverde producten nog in het magazijn, dan kunt u de producten als uw eigendom opeisen, mits deze goed herleidbaar zijn en niet zijn vermengd met overige zaken van de afnemer.

Het opstellen van algemene voorwaarden is maatwerk

Algemene voorwaarden moeten afgestemd worden op uw bedrijfsvoering. De algemene voorwaarden van een bouwbedrijf zien er anders uit dan die van een IT-bedrijf. Kopiëren en plakken van een ander bedrijf, is dan ook niet verstandig. Hebt u behoefte aan een set goede algemene voorwaarden die afgestemd zijn op uw bedrijfsvoering, neemt u dan contact op met één van onze juristen via onderstaand contactformulier of bel met 026-384 23 88. Samen brengen we u en uw onderneming verder, met focus op de toekomst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht