‘We zijn dienstverleners met brede kennis over zakendoen in het buitenland’

Accon avm en Bofidi zoeken grenzen op

Internationale Samenwerking

Europa laat grenzen vervagen, maar dat betekent niet dat ook de verschillen tussen landen verdwijnen. In fiscaal-administratieve en juridische wetgeving bijvoorbeeld. Om die reden gaan het Nederlandse acconavm en het Belgische Bofidi een nauwe samenwerking aan. Op de gezamenlijke agenda staat vervolgens verdere internationalisering.

“We kennen elkaar nu zo’n drie jaar,” herinnert Peter Feijtel, bestuursvoorzitter van acconavm zich. “Eén van onze medewerkers vroeg Bofidi om een advies voor een klant die actief wilde worden in België. Die prille samenwerking beviel prima. Als mensen bij Bofidi vervolgens wel eens vragen kregen over zakendoen in Nederland, zochten zij acconavm op. In maart 2014 hebben we die informele, niet-gestructureerde samenwerking geformaliseerd in een partnerschapsovereenkomst.”

Bofidi is actief in drie regio’s in België en richt zich met name op het MKB en de vrije beroepen. Johan Peeters is bestuursvoorzitter van de organisatie: “We stelden vast dat we uiteindelijk grotendeels dezelfde soorten klanten bedienen. En – minstens zo belangrijk – we hanteren dezelfde waarden: persoonlijk betrokken, gemakkelijk aanspreekbaar, ondernemend en heel dichtbij de klant. Dat schept een band.”

Netwerk

Een ondernemer is klant bij Bofidi of acconavm, simpelweg omdat hij de werkwijze van het kantoor waardeert en zich er thuis voelt. Wil je voor je klanten grensoverschrijdend actief zijn, dan moet je er daarom voor zorgen dat een partner die klant op dezelfde wijze kan bedienen, vindt Johan Peeters: “Ook in die zin lijken beide organisaties op elkaar. De basis is nog steeds een samenwerking voor klanten met praktische vragen. Maar we zetten ook volgende stappen en positioneren ons nu gezamenlijk in de markt als dienstverleners met brede kennis over zakendoen in het buitenland. We breiden onze partnerships uit en als onderdeel daarvan heeft inmiddels ook Dornbach in Duitsland aangehaakt. Gedrieën voeren wij op dit moment vervolggesprekken met een mogelijke partner in Groot-Brittannië. En ook Frankrijk en Luxemburg staan al op de agenda. We zoeken dus duidelijk de grenzen op en zien al een aardig internationaal netwerk ontstaan.”

Buurlanden

Tijdens een eerste gezamenlijk georganiseerd seminar over grensoverschrijdend zakendoen in België en Nederland bleek de grote behoefte aan de samenwerking, zoals acconavm en Bofidi die nu zijn aangegaan. Peter Feijtel: “We zijn buurlanden, we lijken een beetje op elkaar, we denken dat we dezelfde taal spreken. Maar in de praktijk is dat niet het geval. Er zijn veel meer verschillen dan we geneigd zijn te denken. Door ze te ervaren, uit te spreken en te beschrijven, leren we ze kennen.”

Ook intern stemmen beide organisaties werkwijzen en samenwerkingen op elkaar af. Binnenkort beginnen acconavm en Bofidi met het uitwisselen van medewerkers naar de wederzijdse kantoren. Zo leren mensen elkaar kennen, ontwikkelt zich een gemeenschappelijke taal en wisselen ze kennis uit.

www.acconavm.nl

www.bofidi.eu

www.dornbach.de

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht