Aanvullende maatregelen Fiscale eenheid

Fiscale eenheid

Onlangs heeft het Hof van Justitie voor de Europese Unie een arrest (C‑398/16) gewezen over de fiscale eenheid voor de vennootschaps-
belasting. Dit arrest biedt kansen voor ondernemingen met een vestiging of rechtspersoon in het buitenland.

Naar aanleiding van het arrest heeft de staatssecretaris aanvullende maatregelen aangekondigd die voor u als ondernemer met een fiscale eenheid van toepassing kunnen zijn.

Beslissing Hof van Justitie

Het Hof van Justitie voor de Europese Unie heeft in een nieuw arrest besloten dat per individuele casus moet worden beoordeeld of het in een buitenlandse situatie niet kunnen vormen van een fiscale eenheid leidt tot discriminatie van buitenlandse rechtspersonen ten opzichte van Nederlandse rechtspersonen. Deze ‘per element’ benadering kan verregaande gevolgen hebben voor de huidige regeling voor de fiscale eenheid. Het kan echter ook kansen bieden om de in het verleden betaalde vennootschapsbelasting te verminderen.

Welk mogelijk voordeel is er te behalen?

U kunt op basis van dit nieuwe arrest bezwaar maken tegen uw definitieve aanslag vennootschapsbelasting. Bezwaar maken loont als het voor uw onderneming voor 25 oktober 2017 niet mogelijk was om een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aan te gaan omdat een of meerdere van uw groepsentiteiten in het buitenland gevestigd zijn én er onderling transacties hebben plaatsgevonden zoals leningen of overdracht van vermogensbestanddelen.

Welke mogelijke nadelen kleven aan het arrest?

Heeft uw onderneming een fiscale eenheid in Nederland? Mogelijk zijn één of meerdere voordelen van de fiscale eenheid niet langer van toepassing. Dit kan tot gevolg hebben dat u door onderlinge vorderingen en/of schulden meer vennootschapsbelasting betaalt dan noodzakelijk is.

Contact

Wij adviseren u graag over de mogelijke voor- en nadelen van het arrest fiscale eenheid van vennootschapsbelasting die door het Hof van Justitie voor de Europese Unie is genomen. Neem voor meer informatie geheel vrijblijvend contact op met een van de MKB adviseurs van acconavm via onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht