Aanvullende documentatieverplichtingen transfer pricing

Op basis van de recente (internationale) ontwikkelingen binnen de OESO, de G20, de EU en hieruit voortvloeiende nationale wetgeving, geven wij u graag een korte update van de huidige documentatieverplichtingen rondom transfer pricing.

Documentatieverplichtingen

Op basis van de Nederlandse belastingwetgeving dient in principe iedere belastingplichtige die een transactie verricht, te beschikken over documentatie ter onderbouwing van de gehanteerde transfer pricing. Voor multinationale ondernemingen met een groepsomzet van meer dan EUR 50 miljoen gelden aanvullende vereisten.

We merken hierbij op dat in Nederland gevestigde entiteiten van een multinationale onderneming met een geconsolideerde omzet op internationaal niveau van > 750 miljoen, een melding moeten doen bij de Nederlandse Belastingdienst.

Kansen voor optimalisatie

Deze aanvullende documentatieverplichtingen spelen in het MKB+-segment. Niettemin wordt transfer pricing voor ondernemingen die internationaal opereren en buitenlandse vestigingen hebben steeds meer van belang, voor ook kleinere ondernemingen.

Dit biedt niet alleen aanvullende documentatieverplichtingen, maar kan ook kansen bieden. Denk hierbij aan:

  • centralisatie van activiteiten en een daarop afgestemd transfer pricing model, waardoor zowel de bedrijfsprocessen als ook de fiscale positie worden geoptimaliseerd;
  • compliance met lokale wetgeving;
  • beperken van boetes;
  • optimaal gebruik maken van belastingfaciliteiten;
  • planning van de effectieve belastingdruk.

Quick Scan Transfer Pricing

Om risico’s en kansen inzichtelijk te maken biedt acconavm een transfer pricing quick scan aan. Zo blijft uw onderneming in compliance en kunnen kansen voor optimalisatie inzichtelijk worden gemaakt.

Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs via international@acconavm.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht